Principală  —  IMPORTANTE   —   După scandal, o nouă conducere…

După scandal, o nouă conducere la organizația teritorială PSDE Hîncești. Firma noului președinte interimar a vândut păcură pentru Termoelectrica

Organizația Teritorială PSDE Hîncești a fost reconstituită și a fost aleasă o nouă conducere a organizaței. În calitate de președinte interimar a fost votat unanim consilierul raional din Hîncești, Vasile Gajiu, vicepreședintele Partidului Social Democrat European.

În 2022-2023, firma deținută de Vasile Gajiu a livrat cea mai multă păcură pentru capitala R. Moldova, în valoare de 26,5 milioane de dolari SUA.

După scandalul „migrației la PAS”, conducerea PSDE anunță că l-a numit în calitate de președinte interimar pe Vasile Gajiu, vicepreședintele PSDE.

„Noua conducere a echipei PSDE Hâncești și-a propus ca obiectiv pentru perioada următoare – convocarea adunărilor generale ale Organizațiilor primare de partid din raion și stabilirea sarcinilor concrete, inclusiv din perspectiva participării formațiunii politice la viitoarele exerciții electorale”, scrie PSDE.

Numele lui Vasile Gajiu apare într-un articol al ZdG despre cele șase companii au livrat păcură pentru a încălzi locuitorii capitalei. Astfel, Gajiu a obținut cel mai mare contract, în valoare de 26,5 milioane de dolari SUA, pentru livrarea a 30000 de tone de păcură pentru Termoelectrica. Compania acestuia, SC „Crist-Valg” SRL, la un preț de 885 de dolari SUA/tonă. 

Compania a fost înregistrată în 1999, în satul Logănești, raionul Hâncești, fiind fondată și administrată de către Vasile Gajiu care deține o cotă majoritară de 97,19%, alături de Lidia Gajiu, cu 2,81%. 

Compania sa, „Crist-Valg” SRL, are activități în domeniul agriculturii și exportului de cereale. În 2021 se număra printre firmele care au exportat cel mai mult grâu din R. Moldova, având o cotă de 5 la sută, potrivit datelor vamale. Compania face comerț și cu fertilizanți, deținând magazine și depozite, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

Solicitat de ZdG, Vasile Gajiu a subliniat că firma sa are activități în mai multe domenii, nu doar în agricultură, dar că importul de păcură este un domeniu nou pe care a decis să-l încerce atunci când s-a anunțat că Termoelectrica intenționează să cumpere.

Noi ne ocupăm și cu exportul, și cu importul, și m-am ocupat și cu gazificarea, și cu construcțiile. Întreprinderea noastră are o activitate largă. Am participat la tender, am câștigat tenderul și am îndeplinit contractul, conform tenderului care s-a petrecut la Termoelectrica. Noi facem activități în mai multe domenii. Cu păcura – anul acesta, prima dată, la Termoelectrica. Până acum, cu Termoelectrica noi nu am avut (contracte, n.r.). Am văzut, am participat, am câștigat tenderul și am îndeplinit contractul. 

Noi am adus păcura cu vapoarele în Portul Galați, în mare parte. Și am adus-o din diferite surse, și din Israel … din diferite surse. Noi nu ne-am axat numai pe un punct (sursă, n.r.), ca să îndeplinim așa un contract mare”, a punctat Vasile Gajiu. El a dat asigurări că a prezentat certificate de calitate. „Totul a fost făcut frumos, așa cum prevede legea”, susține proprietarul companiei. În 2020 Vasile Gajiu a fost decorat cu Ordinul Republicii de către fostul președinte, Igor Dodon. 

La acel moment, pe site-ul Autorității Naționale de Integritate nu se regăsea nicio declarație de avere depusă de Vasile Gajiu, deși legea îl obliga pe consilierii raionali să depună astfel de declarații. 

Eu dau la Inspectoratul Fiscal dările de seamă. Toată averea este declarată la Inspectoratul Fiscal”, a explicat Vasile Gajiu. Când am insistat că legea îl obligă să depună declarație la ANI, fiind subiect al declarării în calitate de consilier raional, el s-a arătat nemulțumit: „Doamnă, mă întrebi de una, de alta… Ce vreți dumneavoastră să mai aflați de la mine? Ce să vă mai spun?

Nici până acum, acesta nu și-a declarat averea.

Acum trei săptămâni, mai mulți lideri ai formațiunii PSDE ar fi părăsit partidul, după întrunirea biroului permanent al partidului, iar Ion Sula i-a acuzat de „colaboraționism cu PAS”.