Principală  —  Ştiri   —   DOC/ Un mecanism care să…

DOC Un mecanism care să asigure controlul parlamentar asupra dispozițiilor emise de CSE în perioada stării de urgență, aprobat de Comisia parlamentară

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 29 martie, un proiect de lege prin care se propune stabilirea unui instrument de ordin procedural, prin care să se asigure un „control parlamentar eficient” asupra dispozițiilor emise de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Autorii inițiativei legislative propun reglementarea procedurii de exercitare a controlului parlamentar asupra dispozițiilor și ordinelor emise de Comisia pentru Situații Excepționale.

Respectiv, după expirarea perioadei stării de urgență, CSE va prezenta un raport în plenul Parlamentului despre acțiunile și măsurile adoptate. Ulterior, legislativul va decide asupra prelungirii duratei stării de urgență, precum și asupra extinderii sau restrângerii ariei de acțiune a acesteia.

Documentul mai prevede completarea Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război cu noi măsuri aplicabile pe durata stării de urgență: instituirea unui regim special de activitate pentru punctele de trecere a frontierei de stat, reglementarea admisiei, șederii și documentării străinilor, reprofilarea și schimbarea destinației și modului de activitate a instituțiilor publice și private etc.

În proiectul de lege mai sunt stabilite atribuțiile Ministerului Apărării și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe perioada stării de urgență. De exemplu, Ministerul Apărării va acorda asistență autorităților publice centrale și locale și autorităților publice responsabile de asigurarea securității naționale și a ordinii publice.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul executării unei Hotărâri a Curții Constituționale.

63.2023.ro by Ziarul de Gardă on Scribd

Proiectul de lege va fi propus spre examinare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.

Guvernul propune ca, din 5 aprilie 2023, starea de urgență să fie prelungită în toată țara cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv în ședința din 29 martie 2023.

Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina. Solicitarea de prelungire a stării de urgență urmează să fie prezentată Parlamentului spre aprobare.