Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Guvernul propune prelungirea stării de…

Guvernul propune prelungirea stării de urgență în R. Moldova cu încă 60 de zile

Sursa foto: Ministerul Energiei al R. Moldova

Guvernul propune ca, din 5 aprilie 2023, starea de urgență să fie prelungită în toată țara cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv în ședința din 29 martie 2023. Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina. Solicitarea de prelungire a stării de urgență urmează să fie prezentată Parlamentului spre aprobare.

„La capitolul securitate sunt relevate riscuri asociate cu războiul din Ucraina, cum ar fi survolarea neautorizată și periculoasă a spațiului aerian al R. Moldova de rachete și căderea acestora pe teritoriul nostru sau intensificarea fenomenului de migrațiune ilegală și altele, dar și lipsa perspectivelor pentru soluționarea sau diminuarea ostilităților militare.

Riscurile externe sunt completate de riscurile din interiorul țării, prin diverse manifestări și intensificări ale războiului hibrid, în formă de încercări de destabilizare, manipularea spațiului informațional și blocaje în sistemul judecătoresc.

(…) Având în vedere menținerea provocărilor de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, se consideră necesară prelungirea stări de urgență pe întreg teritoriul țării, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie curent, pentru ca autoritățile din R. Moldova să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unei decizii suplimentare, (…) în vederea prevenirii riscurilor la adresa securității naționale și ordinea publică, asigurarea securității energetice și gestionării fluxului de refugiați”, a declarat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, „există un soi de oboseală și scepticism” în legătură cu „aceste prelungiri a stării de urgență”, dar acest lucru este necesar pentru ca statul să aibă „instrumentele pentru a interveni prompt atunci când este vorba despre asigurarea păcii și stabilității”.

„Știu că există un soi se oboseală și scepticism în legătură cu faptul că noi facem aceste prelungiri a stării de urgență. Totuși trebuie să fim conștienți de faptul cp alături de noi este un război, alături de noi sunt uciși oameni, alături de noi este distrusă infrastructura și acest război al Rusiei împotriva Ucrainei ne expune pe noi direct. Guvernul are nevoie de instrumentele necesare pentru a interveni prompt atunci când este vorba despre asigurarea păcii și stabilității sau despre asigurarea continuității furnizării serviciilor critice de infrastructură”, a declarat premierul Recean.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.