Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un judecător care și-a…

DOC Un judecător care și-a dat demisia, nemulțumit că nu a fost evaluat de Comisia Vetting: „Ignorarea argumentelor l-a descurajat definitiv să fie supus procedurii”. Decizia CSJ

Sursa foto: CIJM

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Vetting depusă de judecătorul Curții de Apel Chișinău (Centru), Stelian Teleucă, care a candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și nu a promovat evaluarea externă după ce și-a anunțat demisia din sistem. Hotărârea a fost pronunțată marți, 1 iulie, de către judecătorii Ion Malanciuc, Oxana Parfeni și Diana Stănilă.

Stelian Teleucă a depus cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Vetting pe 11 iulie 2024, solicitând instanței să oblige Comisia pentru a-l evalua pentru funcția de membru al Colegiului disciplinar de pe lângă CSM și ca aceasta „să emită actul administrativ individual favorabil solicitat”. Teleucă susține că „niciodată nu a refuzat și nu a depus anumite cereri privind refuzul de la procedura de evaluare și a depus toată informația solicitată în acest sens”.

„Consideră că prin acțiunile sale Comisia a încălcat: dreptul la accesul la justiție, dreptul la respectul vieții private, dreptul la un recurs efectiv, termenul de realizare a procedurii administrative (…). Depunerea cererii de demisie a fost ca consecință a modalității de evaluare de către Comisia Vetting și abordării unilaterale, neobiective și discriminatorii a procedurii de evaluare în privința candidatului Teleucă Stelian, cu ignorarea în mare parte a argumentelor și probelor prezentate de acesta, ceea ce l-a descurajat definitiv să fie supus procedurii de vetting care a fost inițiată în privința judecătorilor Curților de Apel (…)”, se spune în document.

De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei Vetting au solicitat judecătorilor să respingă contestația lui Teleucă, subliniind că decizia încetării sau continuării procedurii de evaluare în privința fostului magistrat i-a aparținut „în exclusivitate organului autoadministrării judecătorești – Consiliul Superior al Magistraturii”.

„(…) Actul administrativ individual emis în acest sens este Hotărârea plenului CSM nr. 412/26 din 9 iulie 2024, pe care, în caz de dezacord, reclamantul era în drept să o conteste în ordinea contenciosului administrativ în termen de 30 zile de la comunicare (…)”, au susținut în fața instanței reprezentanții Comisiei.

Analizând argumentele celor două părți, judecătorii CSJ au decis să respingă cererea de chemare în judecată a lui Teleucă. Completul de judecată accentuează că ex-magistratul „nu a contestat finalitatea procedurii administrative inițiate în privința sa de Consiliul Superior al Magistraturii”.

„(…) Reclamantul nu poate invoca vătămarea unui drept al său printr-o operațiune administrativă, fără a contesta însăși actul administrativ individual defavorabil, hotărârea autorității publice prin care a fost finisată procedura de evaluare în privința sa ca efect al pierderii statului de judecător.

Reieșind din cele expuse mai sus, instanța concluzionează că, acţiunea înaintată de Teleucă Stelian împotriva Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcțiile în organele de autoadministrare a judecătorilor cu privire la nesoluționarea în termenul legal a unei cereri/obligarea emiterii actului administrativ, nu corespunde exigențelor de admisibilitate, motiv din care urmează a fi declarată inadmisibilă în temeiul art. 207 alin. (2) lit. e) din Codul administrativ.

Totodată, instanţa ține să menţioneze că declararea inadmisibilă a acţiunii exclude examinarea fondului cauzei atât din perspectiva circumstanțelor de fapt, cât şi motivelor de drept (…)”, se spune în hotărârea instanței.

Stelian Teleucă a ajuns în sistemul judecătoresc în 2006, iar în 2014 a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău (Centru).

Stelian Teleucă a făcut parte din completul de judecători care l-a achitat pe fostul deputat Constantin Țuțu în dosarul crimei din Codrii Orheiului. Prin decizia din decembrie 2019, CSJ a casat decizia CA și a dispus rejudecarea cauzei. În opinia instanței de recurs, instanța de Apel nu a pătruns în esența problemei de fapt și de drept, fiind prezentă discrepanța între cele reținute de instanță și conținutul real al probelor, ignorarea unor aspecte evidente, care au avut drept consecință propunerea unei concluzii premature și nemotivate. Anterior, completele din care a făcut parte Teleucă au emis și alte hotărâri, fiind achitați mai mulți judecători, un executor judecătoresc implicat în Laundromat și o parte din figuranții din dosarul corupției de la FISC, în care se afla și un fost șef al instituției, Nicolae Vicol.

În mai 2024, în plin proces de reformă a sectorului justiției, 17 judecători de la instanța de apel, printre care Stelian Teleucă, au depus cereri de demisie din funcție, aceasta fiind cea mai masivă demisie din istoria acestei instituții. Pe 12 aprilie 2024, Comisia Vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel.