Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Recursul depus de Sergiu…

DOC Recursul depus de Sergiu Stanciu împotriva deciziei Curții de Apel cu privire la validarea mandatului Tatianei Cociu pentru funcția de primară a mun. Orhei, declarat inadmisibil de către CSJ

Sursa foto: Tatiana Cociu/ Facebook

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de Sergiu Stanciu, concurent electoral din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, împotriva deciziei din 24 noiembrie 2023 a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respins apelul acestuia privind anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar în municipiul Orhei și excluderea din cursă a candidatei Tatiana Cociu, susținută de fostul deputat fugar Ilan Șor, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri. Încheierea magistraților este irevocabilă.

Potrivit deciziei, recursul nu cuprinde o motivare corespunzătoare.

„Nu este suficientă simpla expunere a circumstanțelor faptice ale cauzei, fiind necesară motivarea recursului cu indicarea motivelor de netemeinicie pe care se bazează, precum și dezvoltarea lor”, se arată în hotărârea completului de judecată.

Search Col Civil by Ziarul de Gardă on Scribd

Pe 20 noiembrie, magistrații Judecătoriei Orhei, sediul Central, au respins acțiunea în contencios administrativ înaintată de Sergiu Stanciu împotriva Consiliului electoral de circumscripție electorală raională Orhei nr. 25 și Consiliului electoral al circumscripției electorale municipiul Orhei nr. 25/1 prin care acesta a cerut declararea „nulității rezultatelor alegerilor” și excluderea din cursa electorală a candidatei la funcția de primar în municipiul Orhei, Tatiana Cociu.

Pe 12 noiembrie 2023, sesizarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al municipiului Orhei, Sergiu Stanciu, privind declararea „nulității rezultatelor alegerilor, având în vedere încălcările comise care au dus la influențarea rezultatelor votări”, a fost respinsă de către Consiliul electoral al circumscripției electorale a municipiului Orhei.

Conform deciziei, sesizarea a fost respinsă ca find „neîntemeiată și inadmisibilă”.

Candidatul partidului de guvernământ solicitase și emiterea unei hotărâri prin care să se dispună organizarea, în termen 2 saptamâni, a alegrilor repetate la funcția de primar în municipiul Orhei și consiliul local, cu excluderea concurentului electoral a Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei (FASM) și a candidatei la funcția de primar în municipiul Orhei, Tatiana Cociu, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri. Contactat atunci de ZdG, Stanciu a afirmat că va „merge mai departe, pentru că sunt încălcări multiple și evidente”.

Tatiana Cociu, candidată din partea Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei a câștigat din primul tur alegerile pentru Primăria municipiului Orhei. Ea a luat 57,59% din voturi, potrivit datelor preliminare al Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor voturilor de la Orhei.

Pe locul al doilea s-a situat candidatul PAS, Sergiu Stanciu, cu 17%.

După excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care candida la Orhei, și-a îndemnat simpatizanții să o voteze pe Tatiana Cociu.