Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Profesorii și elevii din…

DOC Profesorii și elevii din Găgăuzia, obligați să participe la un marș pentru aniversarea a 10 ani de la referendumurile de la Comrat, declarate ilegale. MEC: „Urmează a fi sesizate organele de drept”

Sursa foto: Adobe Stock

Un marș pentru aniversarea a 10 ani de la referendumurile de la Comrat va fi organizat pe străzile centrale ale orașului pe 2 februarie, iar pentru organizarea acestuia sunt folosite resurse administrative, notează jurnaliștii de la Nokta. Aceștia au intrat în posesia ordinului șefului Departamentului Educație Generală din Găgăuzia, prin care directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea angajaților lor și a elevilor din clasele a XII-a la manifestare.

Astfel, ordinul stabilește că instituțiile de învățământ din Găgăuzia trebuie să asigure prezența la marș a 500 de angajați și 80 de elevi din clasele a XII-a.

Potrivit documentului, cadrele didactice din afara orașului vor fi transportate la eveniment cu autobuze școlare.

Alți 88 de membri ai administrației școlilor, adică câte două persoane din toate cele 44 de instituții de învățământ, sunt obligați să participe la forumul „Exprimarea voinței poporului găgăuz: realizări, perspective și experiența anului 2014″, care va avea loc în aceeași zi la Palatul de Cultură din Comrat.

prikaz-38-1 by Ziarul de Gardă on Scribd


Organizatorul marșului este Mihail Vlah, membru al echipei bașcanei Evghenia Guțul. El a fost cel care a trimis o notificare către primărie pentru a organiza un marș solemn cu un număr estimat de 3 000-4 000 de participanți.

Sursa foto: Nokta

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit deja cu o reacție, anunțând că s-a autosesizat pe marginea acestui caz. De asemenea, MEC a solicitat Direcției Generale Învățământ Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice „să nu admită perturbarea procesului educațional la data de 2 februarie 2024”.

Totodată, MEC a precizat în comunicat că urmează a fi sesizate organele de drept în privința acțiunilor factorilor de deciziei din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la implicarea elevilor în participarea la eveniment.

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc două referendumuri, unul consultativ și altul legislativ, în cadrul cărora locuitorilor din Găgăuzia li s-a oferit posibilitatea de a alege între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, precum și de a vota pentru adoptarea Legii privind statutul amânat al Găgăuziei, care oferă „un mecanism de realizare a autodeterminării externe a Găgăuziei” în cazul în care R. Moldova își pierde independența. Cu toate acestea, instanța de la Comrat a declarat referendumurile ilegale.