Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/Pe numele unui judecător din…

DOC/Pe numele unui judecător din completul care a examinat recursul CEC a fost depusă o cerere de recuzare, pentru că ar recunoaște autoritățile separatiste ca fiind oficiale. Motivul pentru care acesta a fost respinsă

Președintele Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase a depus o cererea cu privire la recuzarea judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ) Tamara Chișca-Doneva. În susținerea cererii de recuzare, a invocat faptul că judecătorul Tamara Chişca-Doneva, nu poate participa la examinarea prezentei cauze, deoarece ar recunoaște regiunea transnistreană ca stat și autoritățile separatiste ca fiind autorități oficiale, fapt ce îl confirmă prin decizia Curții Supreme de Justiție (dosarul nr. 3r820/11). Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins însă cererea.

„Raportând motivele de recuzare la prevederile normelor juridice enunţate, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie conchide netemeinicia cererii, or, aceasta nu este motivată suficient în sensul existenței unor prejudecăți sau idei preconcepute a magistratului recuzat, susceptibile de a-i afecta imparțialitatea subiectivă, iar faptul neîncrederii în judecătorul Curții Supreme de Justiție Tamara Chișca-Doneva, nu poate constitui temei de admitere a cererii de recuzare, întrucât temeiul expus nu cade sub incidența art. 50 alin. (1) și (2) din Codul administrativ, fapt ce exclude orice dubiu legitim referitor la imparțialitatea judecătorului.

Totodată, motivele invocate în cererea de recuzare nu constituie circumstanțe, care indică la imparțialitatea obiectivă a judecătorului nici în sensul definit de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, se spune în Încheierea prezentată azi.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

Tamara Chișca-Doneva a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) la 12 martie curent. Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați.

Pe 3 martie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco anunța că deputații PSRM – Șor au aprobat un raport pozitiv privind numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). 

„Cu ușile închise, majoritatea PSRM-Șor (împreună cu Nichiforciuc) a aprobat un raport pozitiv pentru numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Este o dovadă clară că acest Parlament poate doar sa compromită orice reformă în această țară, cu atât mai mult reforma justitiției”, a spus el atunci.

Ulterior, ea a fost numită președintă interimară la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care adispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. 

În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

Hotărârea CtEDO trebuia executată până pe 18 mai 2020. Hotărârea a fost executată doar parțial, acum, pe rolul CSJ existând un litigiu în care urmează să se decidă dacă dosarul va fi sau nu revizuit.

Potrivit Hotărârii Colegiului de Evaluarea a Performanțelor Judecătorilor din 11 Octombrie 2019, alte patru hotărâri adoptate de judecătoarea Tamara Chişca-Doneva au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Dar, conform informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului” nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Chişca-Doneva, au fost identificate ca obiect de examinare la CtEDO.