• DOC/ Dorel Musteață riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM, după ce ANI a constatat că s-a aflat în stare de incompatibilitate de funcție. Musteață: „Acest act este ilegal, abuziv și făcut la comandă”

  DOC/ Dorel Musteață riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM, după ce ANI a constatat că s-a aflat în stare de incompatibilitate de funcție. Musteață: „Acest act este ilegal, abuziv și făcut la comandă”
  Dorel Musteață, Foto: mediasource.info
  26 august 2020 | 10:07

  Dorel Musteață, fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), riscă să rămână fără mandatul de membru al CSM și să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Musteață s-a aflat în două funcții, contrar legii.

  Potrivit materialelor probatorii acumulate la dosar de către inspectorul de integritate, din februarie 2019 până în iulie 2020, în timpul exercitării calității de membru al CSM, Dorel Musteață a admis stare de incompatibilitate de funcție, deținând în același timp și calitatea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

  În cadrul procedurii de control, lui Musteață i s-a solicitat punctul de vedere, acesta menționând că a exercitat a doua funcție în cadrul Consiliului INJ în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM.

  „Reiterez că am participat la concurs în calitate de judecător al Judecătoriei Chișinău și nu în calitate de membru CSM. Or calitatea de membru al CSM expiră la data de 07.10. 2022, iar calitatea de membru al Consiliului INJ urma să expire la data de 26.02.2023”, a declarat Dorel Musteață inspectorului de integritate.

  Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că – în sensul legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția – desemnează judecătorii în Consiliul INJ, care își exercită atribuțiile sale, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM – nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu

  Astfel, Dorel Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile, pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Această acțiune fiind realizată abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege”, precizează ANI.

  Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cea de membru al CSM. 

  La fel, Dorel Musteață riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

  Membrul CSM, Dorel Musteață, a declarat pentru Ziarul de Gardă că actul emis de ANI este ilegal, abuziv și îl va contesta în instanța de judecată. Totodată, acesta ne-a comunicat că cel care a sesizat ANI este judecătorul Ghenadie Pavliuc.

  „Actul propriu-zis încă nu l-am primit și nu pot să-l comentez. Dar vreau să vă comunic că voi contesta actul, îl consider neîntemeiat. La momentul examinării am depus și opinia. Din start am obsrvat că inspectorul avea o opinie prestabilită și intuiția nu m-a dat de gol. Cunosc cine stă în spatele acesteia și ce scop urmărește.

  În momentul când am fost desemnat nimeni nu a văzut o oarecare incompatibilitate, inclusiv și Ghenadie Pavliuc care era membru al Consiliului INJ, inclusiv și doamna Scobioală – director executiv al INJ, inclusiv Mariana Pitic care era președintă a Consiliului INJ. Dar peste un an și 2 luni, după ce am întreprins oarecare acțiuni care nu le-au convenit au sesizat ANI. Dar ANI a fost sesizată de către domnul Pavliuc.

  Din discuția pe care am avut-o cu inspectorul, la bază a stat un certificat eliberat sub semnătura doamnei Scobioală. Eu consider că acest act este ilegal, abuziv și făcut la comandă, a declarat Dorel Musteață pentru ZdG.

  Totodată, Dorel Musteață ne-a comunicat că are dubii în privința inspectorului de integritate care a întocmit actul de constatare, Adrian Fetescu, din motiv că deține informații că acesta ar fi fost angajat în calitate de inspector de integritate cu unele încălcări.

  În urma concursului desfășurat de ANI, dintre cele 23 de dosare depuse, Fetescu a fost promovat la proba scrisă, dar nu este în lista celor care a promovat proba interviului, dar a depus jurământul, a concluzionat Musteață menționând că astăzi va depune un demers în acest sens la președinta Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore