Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Cetățenii R. Moldova care…

DOC Cetățenii R. Moldova care vin cu avionul vor putea achita poliția medicală în termen de trei zile

Cetățenii R. Moldova care intenționează să revină acasă nu vor mai fi obligați să achite polița pentru asigurare medicală pentru a li se permite să revină în țară cu o cursă charter. Aceștia vor putea achita asigurarea obligatorie de asistență medicală în termen de 72 de ore, la fel ca cei care vor veni pe cale terestră, se arată în textul Dispoziției nr. 13 din 3 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

Totodată atât persoanele care vor traversa frontiera pe cale aeriană, cât și terestră, vor semna Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 în termen de trei zile de la intrarea în țară.

„Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră și aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020”, se arată în textul Dispoziției.

Amintim că anterior conform Dispoziției nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale, „începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană pe sensul de intrare în R. Moldova vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în R. Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020”.

Prevederile din Dispoziția nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale care obligau cetățenii R. Moldova reveniți acasă să achite pentru polița de asigurare medicală au fost contestate în judecată de către reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care au cerut anularea punctelor respective. Astăzi, Maia Sandu, lidera PAS, a anunțat că își vor retrage sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău.