Acuzații de beneficii financiare și consum de alcool la muncă. Culisele revenirii diaconului Maxim Sturza la Mitropolia Moldovei: „Mă întorc asemenea fiului risipitor, cerând iertare…”

Diaconul Maxim Sturza, care a în ultimii ani a deținut mai multe funcții la Mitropolia Basarabiei, inclusiv de consilier eparhial, a revenit „în sânul Bisericii canonice – Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Moscovei. Un decret care stabilește acest lucru a fost semnat pe 15 aprilie, a doua zi după ce preotul a expediat Mitropolitului Vladimir o scrisoare prin care a cerut „iertare” și reintegrarea sa „duhovnicească și liturgică”.
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei precizează că diaconul Maxim Sturza a fost demis din toate funcțiile deținute în administrația Arhiepiscopiei Chișinăului, inclusiv cea de consilier eparhial, „în urma unor abateri grave de ordin disciplinar, administrativ și moral”.
Într-un răspuns la o solicitare de informații a ZdG, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei îl acuză pe Maxim Sturza, printre altele, de „solicitări abuzive de favoruri și beneficii financiare, consum repetat de alcool în sediul Centrului Eparhial și de presupuse scurgeri de informații confidențiale”. De cealaltă parte, diaconul califică acuzațiile drept „nefondate și neargumentate”, susținând că se confruntă cu „o răzbunare din partea actualei administrații”.
Reprimirea diaconului în clerul Mitropoliei Moldovei
Sâmbătă, 19 aprilie 2025, în ajunul Paștelui, pe site-ul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost publicată o notă informativă prin care se anunță întoarcerea lui Maxim Sturza la Mitropolia Moldovei. În aceeași zi, diaconul a fost primit de către Mitropolitul Vladimir la Reședința Mitropolitană din Chișinău, acolo unde i-a fost înmânat decretul de întoarcere în sânul bisericii.

„(…) Întâistătătorul, cu bucurie a primit reîntoarcerea părintelui Maxim, dorindu-i ca de acum înainte să fie smerit ascultător și îndelung rugător către preabunul Dumnezeu și să dobândească pacea și bucuria comuniunii în Hristos – cel înviat.
În cuvântul de mulțumire adresat la final, părintele Maxim a menționat: «După o vreme de grea durere și întunecare lăuntrică, în care am simțit prigoana și neiubirea, rătăcirea și mustrarea nedreaptă, m-am aflat ca un fiu rănit care nu mai găsea alinare. Și totuși, Pronia dumnezeiască nu m-a uitat. A lucrat prin bunătatea și înțelepciunea Înaltpreasfinției Voastre, iar acum, cu sufletul plecat și ochii umeziți de recunoștință, mă întorc – nu doar în sânul Bisericii, ci sub mâna părintească a unui arhiereu al păcii. Sunt încredințat că aici, sub acoperământul Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove, mi s-a dăruit nu doar o cale nouă, ci o înviere»”, se spune în comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Tot pe 15 aprilie, Mitropolitul Vladimir a semnat un alt decret prin care a dispus numirea lui Maxim Sturza în calitate de cleric al Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.


Sursa doc: Mitropolia Moldovei
„Mă întorc asemenea fiului rispitor, cerând iertare…”
Cu o zi înainte însă, pe 14 aprilie, Maxim Sturza a expediat Înaltpreasfințitului Vladimir o scrisoare prin care a cerut „binecuvântarea” pentru întoarcerea sa în rândul clerului Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.
„(…) Recunosc cu durere și cu sinceră căință că, într-o perioadă de tulburare sufletească, m-am despărțit de Biserica Mamă și am activat, pentru o vreme, în structura necanonică a așa-numitei „Mitropolii a Basarbiei”. După multă rugăciune, cugetare și sfătuire duhovnicească, am înțeles gravitatea ruperii de comunitatea canonică și am conștientizat că nu poate exista mântuire în afara trupului sobornicesc și apostolesc al bisericii, călăuzită de rânduielile Sfinților Părinți și de canoanele Sfintei Ortodoxii.
Cu sufletul apăsat, dar plin de nădejde, mă întorc asemenea fiului risipitor, cerând iertare și rugând fierbinte ca, prin dragostea părintească a Înaltpreasfinției Voastre, să fiu primit din nou în sânul Bisericii canonice, pentru a continua să slujesc lui Dumnezeu și oamenilor în ascultare, smerenie și adevăr (…)”, se menționează în scrisoare.

Mitropolia Basarabiei: „Așa-numita «întoarcere» – o încercare de evitare a răspunderii ecleziale”
După nota informativă publicată pe site-ul Mitropoliei Moldovei, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au emis un comunicat în care menționează că diaconul Maxim Sturza a fost demis din toate funcțiile deținute în administrația Arhiepiscopiei Chișinăului, inclusiv cea de consilier eparhial, și „oprit de la săvârșirea celor sfinte începând cu data de 17 martie 2025, ca urmare a unor abateri grave de ordin disciplinar, administrativ și moral”.
„Printre motivele acestei decizii se numără atitudinile sfidătoare față de autoritatea arhierească, instigarea la dezbinare, calomnierea clericilor și a instituției eparhiale, precum și încălcări repetate ale disciplinei și rânduielii bisericești (…)”, susțin reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.
Astfel, potrivit Mitropoliei Basarabiei, „orice altă „primire” în altă eparhie, fără rezolvarea prealabilă a situației disciplinare, reprezintă o gravă încălcare a rânduielii și canoanelor bisericești”.
„(…) În paralel, a fost declanșată procedura de cercetare canonică în cadrul Consistoriului Eparhial, conform normelor statutare în vigoare. Pe toată perioada anchetei, i-a fost interzis să exercite orice activitate liturgică sau pastorală, inclusiv în afara eparhiei.
Dorind să evite aplicarea unei sancțiuni ecleziastice definitive, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oferit diaconului posibilitatea ca, până la data de 18 aprilie 2025, să prezinte în scris un acord de principiu din partea unei alte eparhii canonice din cadrul Patriarhiei Române, în vederea posibilei sale înfieri. În mod regretabil, acest termen a fost ignorat. Nicio solicitare oficială nu a fost trimisă către vreo eparhie competentă în termenul acordat.
Diaconul Maxim Sturza și-a exprimat intenția de a fi primit într-o altă eparhie abia în data de 18 aprilie 2025, când termenul-limită stabilit îi expirase, iar procedura de judecată canonică fusese deja reluată. Acest fapt infirmă în mod categoric informațiile vehiculate de Mitropolia Moldovei, potrivit cărora cererea sa de înfiere ar fi fost depusă pe 14 aprilie și aprobată pe 15 aprilie. Asemenea afirmații sunt neîntemeiate și se contrazic flagrant cu evidențele documentare oficiale ale Arhiepiscopiei Chișinăului, care demonstrează că, la acea dată, demersurile diaconului nu fuseseră nici formulate, nici înregistrate conform prevederilor statutare.
Faptele și corespondența oficială arată limpede că până în ziua-limită, diaconul nu a depus nicio solicitare validă, nici măcar la Mitropolia Chișinăului. Ulterior, odată cu înaintarea dosarului către Consistoriul Eparhial, cazul său a intrat sub jurisdicția instanței canonice, iar orice altă „primire” în altă eparhie, fără rezolvarea prealabilă a situației disciplinare, reprezintă o gravă încălcare a rânduielii și canoanelor bisericești.
Așadar, înscrierea sa într-o altă eparhie, în plin proces de cercetare disciplinară și în absența unei decizii canonice, este nestatutară, nevalidă și profund vătămătoare pentru ordinea bisericească. Mai mult, diaconul se află, în continuare, sub oprirea de la slujire, măsură care nu poate fi ridicată decât de către chiriarhul sub a cărui jurisdicție se află, după încheierea oricărei anchete și judecăți canonice.
Așa-numita „întoarcere” a sa nu reflectă o realitate canonică, ci constituie o încercare de evitare a răspunderii ecleziale, de eludare a procesului statutar și de cosmetizare a unei situații care trebuia tratată cu seriozitate, în duh de pocăință și asumare sinceră. Biserica nu este un refugiu de conjunctură, ci un trup viu al lui Hristos, unde adevărul, ordinea și pocăința constituie temeiuri esențiale ale comuniunii. Ne exprimăm durerea că un membru al clerului a ales calea conflictului în locul pocăinței, calea dezbinării în locul ascultării și a rânduielii. Cu toate acestea, rămânem în nădejdea că lumina Învierii Domnului va așeza în inimile tuturor duhul adevărului, al iertării și al întoarcerii sincere spre Dumnezeu”, precizează Mitropolia Basarabiei.


Sursa doc: Mitropolia Basarabiei
Acuzații de „solicitări abuzive de favoruri, comportament agresiv și consum de alcool” la muncă
Într-un răspuns la o solicitare de informații a ZdG, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat că au constatat mai multe abateri în activitatea diaconului. Astfel, Maxim Sturza este acuzat de:
- „Solicitări abuzive de favoruri și beneficii financiare în numele Mitropoliei Basarabiei, pentru acte, distincții și slujbe care, conform regulamentelor interne, sunt gratuite;
- Presupuse scurgeri de informații confidențiale către entități externe, fără autorizare;
- Neascultare față de ierarhia bisericească, refuzând îndrumările și indicațiile directe ale chiriarhului său;
- Defăimare și calomniere, atât în mediul intern cât și public, a Mitropoliei Basarabiei, a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru și a altor clerici;
- Manipularea deciziilor chiriarhale și falsificarea unor documente eparhiale interne, prin uz de semnătură și exprimări neconforme realității administrative;
- Instigare la ură și dezbinare, prin influențarea și intimidarea clericilor și angajaților administrației;
- Comportament agresiv și inadecvat în relațiile profesionale, inclusiv limbaj vulgar și atitudini jignitoare;
- Consum repetat de alcool în sediul Centrului Eparhial și în alte contexte liturgice sau oficiale;
- Furt de imagine și uz de funcție în interes personal, inclusiv utilizarea resurselor materiale ale Mitropoliei în scopuri private”, subliniază reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.
„Toate aceste fapte au fost semnalate prin plângeri directe de către preoți și angajați ai Arhiepiscopiei Chișinăului. Pe baza probelor acumulate și a mărturiilor consistente, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a dispus demiterea imediată a diaconului Maxim Sturza din toate funcțiile administrative deținute și oprirea sa de la slujirea celor sfinte, începând cu data de 17 martie 2025, concomitent cu începerea cercetării canonice în Consistoriul Eparhial”, se mai spune în răspunsul la solicitarea de informații din 22 aprilie.
„M-am jertfit mai mult decât alții”. Cum răspunde acuzațiilor Maxim Sturza
Solicitat de ZdG, diaconul Maxim Sturza a respins acuzațiile reprezentanților Mitropoliei Basarabiei.
„Sunt niște acuzații nefondate și neargumentate din partea lor. M-au scos din toate funcțiile pe care le-am avut, fără ca să fiu de față, fără ca să am ocazia să mă justific. Peste noapte s-au semnat decizii de numire în funcție în locul meu, dar și în locul altor colegi, pentru că pe toți i-au demis. Eu când am venit acasă după o săptămână, biroul meu era deja schimbat. Erau instalați acolo, în birourile și în funcțiile pe care le-am avut, fără ca să ne dea vreo explicație. Eu m-am jertfit mai mult decât alții la Mitropolia Basarabiei. Cum era Mitropolia Basarabiei șapte ani în urmă și cum este acum? Este datorită jertfei mele pe care am avut-o acolo, cu ajutorul lui Dumnezeu și a altor colegi care au fost lângă mine. Uitați-vă la sediu cum arată acum și cum arăta cu șapte ani în urmă, la administrația pe care au avut-o ei atunci și cum arăta când eram eu. S-au instalat cei vechi, pe care eu i-am demis din cauza incompetenței lor, iar acum au revenit – dovadă că asta este o răzbunare din partea actualei administrații. Tot ce am făcut, am făcut cu binecuvântarea Mitropolitului, n-am făcut nimic din capul meu (…)”, a subliniat diaconul.
Întrebat despre posibilitatea acordată de Mitropolia Basarabiei ca, până la data de 18 aprilie 2025, să poată prezenta în scris un acord din partea unei alte eparhii canonice din cadrul Patriarhiei Române, în vederea posibilei sale înfieri, Maxim Sturza a spus: „Este un abuz. Este o perioadă foarte scurtă. În două săptămâni ca să fiu înfiat de cineva, nici măcar în România nu mi-a permis. Deci în două săptămâni trebuia să-mi caut pe cineva care să mă înfieze, în postul mare, când toți au alte griji. Am înțeles că nu sunt de folos în administrație: «M-ați demis cum m-ați demis și v-ați instalat cum v-ați instalat». Am acceptat-o și pe asta, după care am revenit și am spus să-mi dea voie să slujesc la orice biserică, că aveam unde sluji ca diacon, dar nici asta nu mi-au permis. Am cerut să fiu slujitor alături de Preasfințitul Nectarie, care recent a venit și el este umilit la fel ca mine (…). Am fost scos și pus de trei ori în perioada postului mare (…). Lucrarea mea s-a văzut timp de șapte ani cât am fost alături de Mitropolie. Am fost alături de Mitropolit, am avut grijă de el și-mi pare foarte rău că a procedat în acest fel cu mine încât să mă oblige să părăsesc țara, de parcă aș fi ucis pe cineva, într-o perioadă foarte scurtă. Am depășit limita pe care au dat-o ei, de aceea este nevoie să plec din Patriarhia Română. Puteam să fiu slujitor într-o altă biserică. Au venit cei vechi care au fost până la mine, care n-au făcut nimic și nici nu vor face. Timpul va arăta (…)”.
Diaconul – implicat într-un incident cu mai mulți preoți?
ZdG a aflat că, la începutul lunii aprilie, Maxim Sturza ar fi fost implicat într-un incident cu mai mulți preoți, dar acesta nu a fost confirmat nici de Mitropolia Basarabiei, nici de Poliție, dar nici de alți preoți despre care unele surse au afirmat că ar fi fost vizați.
„(…) Menționăm că Arhiepiscopia Chișinăului nu deține nicio informație oficială sau documentată privind un asemenea eveniment. Orice afirmație pe acest subiect rămâne în afara sferei competențelor noastre, aparținând, dacă e cazul, organelor de drept”, au declarat reprezentanții Mitropoliei Basarabiei pentru ZdG.
Informația despre presupusul incident a fost infirmată și de Maxim Sturza: „Eu știu doar una, că cei care sunt acum în administrație au îndemnat preoții să vină la Mitropolie ca la un fel de protest împotriva mea. Interesul a fost ca să mă demită până la capăt. Îmi pare rău pentru cei care au venit și au cerut demisia mea, pe fiecare în parte i-am ajutat și pot demonstra acest lucru (…)”.
„Nu comentez, că este ceva personal”
Potrivit unor surse ale ZdG, Maxim Sturza a fost sau este în relații de afinitate cu Vadim Cheibaș, secretar eparhial în cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Întrebat dacă a fost căsătorit cu sora secretarului eparhial, diaconul a răspuns: „Nu comentez, că este ceva personal”.
„Eu am o legătură cu părintele Vadim și nu numai cu părintele Vadim din cealaltă parte, pentru că eu acolo am fost până a fi la Mitropolia Basarabiei. Eu sunt apropiat cu toți. Fără ca să vreau, neintenționat de multe ori, fiind în funcții administrative la Mitropolia Basarabiei, am mers împotriva Mitropoliei Moldovei și împotriva Mitropolitului. Am îndemnat preoții să adere la noi, m-am îngrijit de fiecare în parte ca să aibă salarii, am făcut zeci de drumuri la București pentru dosare, pentru a le putea oferi salarii și i-am îndemnat pe toți să adere la Mitropolia Basarabiei (…). Atâta m-am jertfit pentru Mitropolia Basarabiei. Pe de altă parte, am mers contrar Mitropoliei Moldovei și, după șapte ani de dedicație, Mitropolia Basarabiei mă scoate efectiv în drum, iar Mitropolitul Vladimir mă ia sub aripa lui”, a declarat el.
Maxim Sturza a activat în perioada 2010-2015 la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. „Eu eram un simplu slujitor, nu am avut nicio funcție la Mitropolia Moldovei”, precizează diaconul.
Ulterior a plecat de la Mitropolia Moldovei, iar în 2015 a fost primit în cadrul Mitropoliei Basarabiei. În perioada 2017–2025, acesta a deținut funcțiile de consilier pentru relațiile externe și cu instituțiile statului, secretar al Cabinetului Mitropolitan și arhidiacon însoțitor al Ierarhului la slujbe și vizite pastorale în țară și în afara granițelor.