Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Detalii despre medicul moldovean din…

Detalii despre medicul moldovean din Spania, testat pozitiv pentru coronavirus

Medicul Ștefan Botnaru, de origine din R. Moldova, dar care activează în Spania, a trecut testul pentru coronavirus, care s-a dovedit a fi pozitiv. De mai bine de săptămână, el este izolat și spune că starea sa generală este una bună. 

„După ce am fost în contact cu mai mulți pacienți confirmați la COVID-19, am fost testat pozitiv și sunt în autoizolare de 9 zile. Boala evoluează ca o viroză: dureri musculare, dureri articulare, oboseală, congestie nazală. Starea generală a sănătății este bună. Altfel, medicina este o știință bazată pe dovezi. La moment, dispunem doar de statistici. 80% din contaminări prezintă forma ușoară. Eu fusesem zilnic în contact cu persoane contaminate, fără să știu însă numărul exact, pentru că infecția se propagă într-un ritm alarmant.

Sunt în autoizolare acum, respect igiena personală și a locuinței. Cumpărăturile mi le fac prietenii, fac lista și o trimit lor, iar ei îmi aduc alimentele și le lasă la ușă, fără să interacționăm. Cât despre tratament, în cazurile ușoare, acesta e unul simptomatic. Eu iau paracetamol. 

Următorul test trebuie făcut în a șaptea zi de la ultimul test pozitiv. Dar, trebuie să ținem cont de faptul că protocoalele se schimbă de la o oră la alta. Dacă e negativ testul, posibil să revin la muncă. Sunt date care demonstrează că poți fi sursă de infecție timp de 14 zile, chiar și după ce testul este negativ. Așteptăm indicații de la OMS”, a precizat Botnaru, medic specializat în medicina de familie și urgențe, pentru ZdG. 

Sursa foto: Arhiva pesonală

De sâmbătă, 14 martie 2020, Guvernul din Spania a decretat stare de urgență pentru o perioadă de două săptămâni, țara fiind una din cele mai afectate de pandemia de coronavirus.