Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VOX/ De ce unele partide…

VOX De ce unele partide declarate pro-europene nu condamnă atacurile rusești din Ucraina?

sursa/ jpmas.com.ni

Pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, Rusia a lansat un atac cu rachete balistice asupra orașului Sumî din Ucraina, în urma căruia au murit 35 de persoane, iar alte peste 120 au fost rănite, inclusiv copii. La o zi după, forțele aeriene ucrainene au declarat că o nouă rachetă rusească și bombe ghidate au vizat orașul Sumî.

În urma atacurilor rusești, mai mulți lideri europeni au venit cu mesaje de susținere pentru poporul ucrainean. Și o parte din politicienii din R. Moldova și-a arătat solidaritatea față de poporul ucrainean prin mesaje  transmise pe platformele lor oficiale. În același timp, unele partide și politicieni din țara noastră, deși declarați pro-europeni, nu au condamnat public atacurile recente ale Federației Ruse asupra Ucrainei.

Mihai Isac, analist politic

Din nefericire, lupta politică, atât din R. Moldova, cât și din alte state, aduce sub tăcere suferințele populației ucrainene în fața ofensivei militare ruse, care durează de peste 11 ani, nu doar din 2022. Vom vedea astfel de partide „de conservă” încercând să mențină o poziție publică pro-europeană, dar fără a-și ataca suveranii politicii de la Moscova.

Vedem în această evitare a adevărului un mod de a-și asigura atât bunăvoința financiară și politică din partea Federației Ruse, dar și încercarea lor de a părea partide ale păcii. Dacă ne uităm în interiorul scenei politice din R. Moldova, multe partide considerate pro-europene care solicită pacea nu nominalizează cu subiect și predicat cine este agresorul și cine este victima. În acest context al știrilor false și al teoriilor conspirației care se regăsesc pe rețele sociale și într-o parte a mass-media, putem înțelege acest lucru și ca o tactică politică de încercare a deturnării voinței reale a electoratului.

Prin asumarea unei identități pro-europene și ascunderea adevărului față de invazia rusă în Ucraina, aceste partide nu fac decât să deservească interesele reale ale Federației Ruse. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse reprezintă un pericol nu numai pentru Ucraina sau R. Moldova, dar și pentru statele partenere ale acestora, cum este România, Marea Britanie sau Franța, dar și alte state membre ale Uniunii Europene sau NATO.

Polina Panainte, directoare de program la Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”

Este important ca publicul să fie informat despre care este poziția partidelor vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în Ucraina în fiecare zi, dar mai ales când au loc atacuri mai mari. Avem partide care s-au declarat pro-europene și au spus din start că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o agresiune a Rusiei, însă atunci când se întâmplă atacuri concrete, vedem că ei nu au nicio poziție. Cetățenii trebuie să cunoască, de exemplu, acest partid nu s-a expus nicicum public pe marginea acestui subiect, ca, în ultima instanță, să ia o decizie informată și conștientă despre acest partid în ziua alegerilor. Eu cred că partidele din R. Moldova sunt foarte șmechere și sunt precaute. Se declară pro-europeni, fiindcă este la modă și este atractiv, sondajele arată că dacă ești pro-european – ai șanse mai mari să fii votat și susținut de popor.

În același timp, există și o populație care susține agresiunea Rusiei în Ucraina sau nu au o poziție foarte clară și atunci partidele vor să beneficieze și de suportul acesta. Deci, caută tot felul de instrumente sau poziții care le-ar mări suportul popular.

Noi avem exemple când partide care s-au declarat pro-ruse au fost votate în alegeri datorită acestui mesaj, au venit la guvernare și peste noapte s-au transformat în partide pro-europene,  fiindcă și-au dat seama că calea de dezvoltare a R. Moldova este prin apropiere de UE. Din UE vin standarde înalte de viață, din UE vin bani. Așa mi-e frică să nu se întâmple și la următoarele alegeri.

Anatol Țăranu, analist politic

Ei nu sunt suficient de pro-europeni, iar partidul lor este mai mult de fațadă, unul fals, și nu reprezintă adevărata opțiune a acestor oameni. Indiscutabil, politicienii întotdeauna se conduc  de anumite interese în activitățile lor și în declarațiile lor. Din punctul meu de vedere, tot interesul lor se reduce la segmentul electoral pe care îl vizează acești politicieni. Declarațiile politicienilor, de obicei, se conformează acelui segment pe care ei încearcă să-l cucerească. 

În primul rând, prin mesajele publice, politicienii își fixează poziția civică și politică în probleme de rezonanță majoră cum este și războiul din Ucraina. Al doilea lucru, care este obligatoriu pentru un politician, el nu doar încearcă să strângă voturi, dar, într-un fel, prin electoratele sale, prin acțiunile sale, influențează alegerea oamenilor simpli și este un moment de identificare cu o poziție civică, care este foarte importantă pe marginea problemelor de acest fel.

Victor Ciobanu, analist politic

Este foarte simplu, aceste partide sunt doar declarativ sau aparent pro-europene. Se gândesc la relații strategice care ar trebui, după ei, restabilite cu Rusia. Șezutul cu fundul între două scaune este politică tipic moldovenească și, de fapt, majoritatea politicienilor sunt de această talie. Este absolut imoral să nu condamni crime de război atunci când mor civili, copii, bătrâni. 

După mine, ăsta ar fi testul pentru fiecare politician, dacă tot suntem în an electoral. Cum vine, să-l întrebăm, tu codamni războiul din Ucraina? Tu ești contra acestor bombardamente absolut inumane? Acestea sunt crime de război. Omul care nu condamnă aceste crime nu merită să fie votat sau promovat în politică în general. În acest caz, îi lipsește partea umană a personalității, care este importantă chiar și pentru politicieni, știind că sunt ființe absolut cinice.