Curtea Constituțională a R. Moldova aniversează 30 de ani. Mai mulți reprezentanți din diverse state europene participă la conferința CCM
Pe 23 mai, Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM) organizează o conferință internațională pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a instituției. Evenimentul adună personalități importante din domeniul dreptului constituțional, inclusiv reprezentanți ai unor Curți Constituționale din diverse state europene, precum și membri ai unor organizații internaționale relevante în domeniu.
Pe agenda evenimentelor de aniversare a 30 de ani de activitate a Curții Constituționale se regăsesc discursurile mai multor reprezentanți europeni în cadrul conferinței. În deschidere, Domnica Manole, președinta Curții Constituționale a R. Moldova, a ținut un discurs.
În alocuțiunea sa, președinta Curții a evidențiat semnificația momentului aniversar, precum și actualitatea temei conferinței, într-un context internațional marcat de crize suprapuse – geopolitice, democratice și sociale. Domnica Manole a subliniat că, dincolo de rolul lor de arbitri judiciari, curțile constituționale sunt bastioane de protecție a valorilor democrației, scrie CCM într-un comunicat.
De asemenea, cu un mesaj de salut a venit prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, care a subliniat rolul esențial al Curții Constituționale în consolidarea democrației și a statului de drept.
„Democrația nu poate exista fără instituții puternice, independente si credibile. Iar intr-o lume tot mai provocatoare, rolul Curții Constituționale devine crucial pentru a apără ordinea constituțională si pentru a preveni alunecarea in autoritarism sau abuz de putere”, a declarat Dorin Recean în cadrul conferinței.
Ulterior, reprezentanți ai Curților Constituționale din România, Ucraina, Austria, Franța, Cehia, Letonia, Lituania și Estonia au venit cu prezentări explicative în fața invitaților despre provocările actuale ale Curților Constituționale pe care le reprezintă, dar și despre mecanismele de apărare.
De asemena, au luat cuvânt și fostul director al Curții Constituționale – Alexandru Tănase (2011 – 2017), dar și Nicolae Osmochescu, fost judecător, Primul Plen al Curții Constituționale a R. Moldova (1995-1998). La final, va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Printre invitații europeni se numără Marika Laizāne-Jurkāne – șefa administrației, Curtea Constituțională a Republicii Letonia, dar și câțiva judecători de la CC a Letoniei și judecători din Lituania. Kateřina Ronovská – vicepreședintele Curții Constituționale a Republicii Cehe participă, de asemenea, la eveniment. Kaupo Paal – președintele Camerei Civile, Curtea Supremă a Estoniei, va fi și el prezent, dar și judecători de la Curțile Constituționale ale Ucrainei și României.
Seara, invitații vor pleca la Castel Mimi pentru cină.