Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Cum s-au modificat ratele de…

Cum s-au modificat ratele de impozitare în 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021 au fost introduse o serie de modificări ale legislației fiscale, fiind revizuit spectrul scutirilor și uniformizate cotele de impozitare a veniturilor. În continuare, vă prezentăm care sunt ratele de impozitare pentru anul 2021.

Impozitul pe venit

În 2021 se menține cota unică a impozitului pe venit de 12%. Au fost revizuite scutirile, modificarea respectivă având drept scop atenuarea impactului inflației asupra veniturilor cetățenilor, precum și susținerea familiilor cu copii:

  • majorarea cu 5% a scutirii personale acordate fiecărui contribuabil, persoană fizică rezidentă, care are un venit anual impozabil mai mic de 360.000 de lei – de la 24 000 lei până la 25 200 lei;
  • majorarea cu 5% a scutirii suplimentare majore – de la 18 000 lei până la 18 900 lei;
  • majorarea cu 50% a scutirii pentru persoanele întreținute – de la 3 000 lei până la 4 500 lei.
  • anularea scutirii pentru soți în cuantum de 11 280 de lei în vederea stimulării încadrării persoanelor apte de muncă în cadrul pieței muncii, fiind propusă concomitent instituirea mecanismului de subvenționare a creării locurilor de muncă.

Totodată, scutiri suplimentare urmează a fi păstrate și, respectiv, acordate persoanelor care, din cauza, anumitor circumstanțe se află la întreținerea persoanei, fiind inapte de muncă (copii, pensionari, persoane cu dizabilități, inclusiv soțul/soția).

Sursa: Bugetul Public Național

Uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor pentru anul 2021

O rată de impozitare unică de 12% va fi stabilită în 2021 pentru două tipuri de impozite. Astfel, rata de impozitare a venitului obținut din darea în locațiune (persoană fizică către o persoană juridică) va crește de la 10% la 12% (cu excepția terenurilor agricole), iar rata impozitului pe venit la vânzarea de bunuri va crește de la 10% la 12%.

Cu 12% va fi impozitat, începând cu 2021, și profitul profesiilor juridice (avocat, avocat stagiar, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar în cadrul biroului de expertiză juridică).

Sursa: Bugetul Public Național

Un nou impozit introdus în 2021 este impozitului pe venit în cuantum de 3% din veniturile persoanelor fizice sub formă de dobânzi. Reţinerea finală a impozitului stabilit scuteşte beneficiarul cîştigurilor şi veniturilor specificate de la includerea lor în componenţa venitului brut, precum şi de la declararea acestora.