Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum este efectuată, de fapt,…

Cum este efectuată, de fapt, testarea pentru coronavirus

Testarea pentru noul coronavirus nu este atât de diferită de testarea pentru gripă. În primul rând, medicii trebuie să colecteze un specimen – un eșantion care va fi verificat pentru virus în laborator, notează cnn.com, citat de mediafax.ro

Având în vedere că, potrivit experţilor din domeniul sănătăţii, virusul se multiplică în tractul respirator, cel mai probabil vor fi recoltate probe de salivă şi mucoasă nazală.

  • Proba colectată va fi introdusă într-un flacon steril şi trimisă unui laborator care are acces la kit-ul de testare.
  • Odată ce eşantioanele ajung la laborator, tehnicienii folosesc o procedură numită RT-PCR, un tip de reacţie de polimerizare în lanţ, pentru a depista prezenţa virusului 2019-nCoV. Un test similar este uneori utilizat pentru identificarea gripei şi permite clinicienilor să verifice dacă în specimenul recoltat există o anumită secvenţă genetică. La fel cum fiecare specie are ADN unic, fiecare virus are un cod genetic singular. Acest cod, numit genom viral, oferă date despre virus, pe măsură ce se reproduce. În esenţă, testul pentru coronavirus funcţionează determinând dacă un eşantion dat conţine genomul distinct al virusului 2019-nCoV. Pentru a face acest lucru, tehnicienii extrag mai întâi informaţia genetică, amestecând apoi materialul genetic purificat cu un set de ingrediente, inclusiv cu unele derivate din coronavirus. Întreaga soluţie este introdusă într-un aparat de testare. Dacă proba conţine coronavirus, materialul genetic va fi amplificat, iar aparatul va afişa un rezultat pozitiv.
  • Începând cu momentul în care eşantionul ajunge la un laborator de stat, rezultatele testelor pot fi disponibile în cel puţin 24 de ore. În acest interval, pacienţii trebuie să stea în izolare.
  • Ce ar putea merge rău? Întrucât testul caută material genetic viral într-o probă recoltată, calitatea specimenului este critică pentru obţinerea unui rezultat. Virusul ar putea avea o afinitate mai mare pentru anumite părţi ale tractului respirator, aşa că analizele pot fi influenţate de cantitatea de coronavirus prezentă.