Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cu gândul la averi. O…

Cu gândul la averi. O retrospectivă a imobilelor din străinătate ale celor care strigă cel mai tare despre patriotism și instigă la ură împotriva țărilor NATO

Ilustrație: Novaya Gazeta. Europe

Retorica publică a deputaților, oficialilor și prezentatorilor TV ruși care urăsc colectiv Occidentul este în contradicție clară cu dragostea lor pentru bunurile imobiliare și activele din străinătate. Novaya Gazeta. Europe a adunat cele mai grăitoare exemple de ipocrizia acestora.

Deputatul Dumei de Stat Alexandr Babakov

Babakov este deputat al Dumei de Stat încă din anii ’90. În Camera inferioară a Parlamentului el reprezintă Partidul „Справедливая Россия – За правду”, vicepreședinte a căruia a devenit doi ani în urmă scriitorul Zahar Prilepin.

Babakov are propriul site unde vorbește regulat despre diferite evenimente politice. De exemplu, așa s-a exprimat vizavi de politica Rusiei din ultimii ani: „După prăbușirea URSS, nu ar fi trebuit să ne așteptăm la nicio altă reacție din partea Occidentului, cu excepția dorinței de distrugere totală a tot ceea ce rămâne. Ne-a fost clar că acesta este un război de distrugere. Nu ar trebui să subestimăm Occidentul: în ultimii ani, a continuat sistematic această activitate. Acumula putere, încercând să găsească slăbiciuni la noi și la aliații noștri. Astăzi cu toții ne recuperăm – încet, împreună”.

Castelul Clos Renard. Fotografie: navalny.com

În 2013, Alexei Navalnîi a descoperit în proprietatea familiei deputatului Babakov castelul Clos Renard, care este inclus în lista Patrimoniului Național al Franței,

situat pe o suprafață de 10,9 hectare. Valoarea estimată a domeniului este de cel puțin 10 milioane de euro.

Deputat al Dumei de Stat Nikolai Valuev

Fostul boxer și deputat al Dumei de Stat Nikolai Valuev, de asemenea, susține cu mare zel războiul început de Rusia în Ucraina.

„Era imposibil să stai deoparte. Iar principiul satul arde, iar baba se piaptănă nu merge. Acest lucru a fost remarcat în 1945, când a fost semnat Actul de capitulare, politicienii deja atunci spuneau că totul se va întoarce – Europa nu poate fără nazism. Timp de secole a servit nazismul sub diferite forme. Cât costă doar jefuirea teritoriilor și a resurselor în timpul cruciadelor. Prin nazism se inoculează o idee convenabilă”, a spus Valuev citat de agenția lui Prigojin „Ria Fan”.

Casa lui Valuev din Alicanite. Foto: chronicles.media

Soția lui Valuev a declarat din 2011 și până în prezent o casă în Spania, lângă Alicante. Această casă a fost cumpărată atunci când Valuev se pregătea pentru alegerile pentru Duma de Stat. În afară de aceasta, conform declarațiilor, familiei Valuev i-a mai aparținut o casă și două apartamente în Germania, care mai târziu ar fi fost vândute. Dar în declarațiile de venit ale deputatului și soției sale nu au fost reflectate sumele obținute în urma vânzării acestor imobile.

Deputatul Dumei de Stat Andrei Isaev

Deputatul Dumei de Stat Andrei Isaev a fost asociat cu „Единая Россия” (Rusia Unită) încă de la înființarea partidului: a fost membru al Partidului „Отечество – Вся Россия”, care ulterior a fuzionat cu unitatea în „Единая Россия”.

Deputatul Dumei de stat Andrei Isaev e legat de „Единая Россия” încă de la înființare: a fost membru al Partidului „Отечество – вся Россия” care ulterior împreună cu „Единство” a fuzionat cu „Rusia Unită”.

Isaev, de asemenea., și-a exprimat sprijinul pentru război: „Repet că, după începerea operațiunii militare speciale, Occidentul în cele din urmă a călcat în picioare principiile de bază pe care se bazează liberalismul. În primul rând, principiul inviolabilității proprietății private. A fost încălcat sfidător acest principiu în raport cu Rusia, cu rezervele Băncii Centrale a Federației Ruse și cetățenii țării noastre. În al doilea rând, a fost încălcat principiul autodeterminării popoarelor, care se bazează pe respectarea valorilor și tradițiilor altora. Acum Occidentul cere ca toate țările să respecte regulile pe care el le-a inventat, își impune propriile idei despre ceea ce sunt libertatea și democrația, neagă dreptul altor state, dreptul de a se dezvolta pe calea lor istorică, bazată pe valorile tradiționale”.

Familia deputatului Isaev deține un teren cu o suprafață de 2688 m2 cu hotelul Brunnenhof din Trier (Germania). Costul estimativ al hotelului este de aproximativ 800 de mii de euro.

Captură de ecran

Prezentatorul TV Vladimir Soloviov

Soloviov, pe lângă mai multe programe TV, are propria sa emisiune pe platforma video rusă Rutube, pe care a mutat-o după ce canalul lui de pe Youtube a fost blocat. În primele 90 de zile ale războiului, Soloviov a apărut la televizor de cel puțin 72 de ori. În timpul mai multor emisiuni, atât la televizor, cât și pe canalul său, a amenințat alte țări cu utilizarea armelor nucleare sau cu un atac asupra lor.

Iată, de exemplu, un citat din una dintre emisiunile sale: „Ei bine, acum vom lua și vom introduce trupele pentru a proteja populația vorbitoare de limbă rusă [în Letonia]. Vor lupta țările NATO? Berlinul, Parisul, Londra, Bruxelles sunt gata să ardă de la loviturile rachetelor noastre? Și dacă va trebui, vom utiliza și arme nucleare tactice. Va fi America gata să lupte pentru dispărutele țări Baltice, care în frenezia lor nazistă încalcă drepturile vorbitorilor de limbă rusă? <…> Nu vom aranja acest circ, ca și cu operațiunea specială! Nu ne vom comporta așa. Cu doar NATO există alte arme și o abordare diferită: nu ne pare rău pentru ei, nu sunt oamenii noștri. Asta vor ei? Chiar vor să ne enerveze în așa hal?”.

Vila lui Soloviov. Foto: captură de ecran din videoclipul navalny.com

Soloviov deține două vile frumoase situate pe malul lacului Como, care au fost sechestrate de Garda Financiară italiană după ce prezentatorul TV a fost sancționat. Suprafața primei case este de 927 m2, este situată chiar pe malul lacului Como și are propria piscină. În apropiere se află a doua vilă, cu o suprafață de 342 m2.

Senatorul Andrei Turceak

Turceak a devenit unul din principalele personaje ale războiului din Ucraina: îi place să amenințe nu numai locuitorii altor țări, ci și deputații ruși pentru manifestările slabe de patriotism. La începutul lunii ianuarie, pe canalul său Telegram, el i-a mustrat pe deputații din Kursk – Maxim și Svetlana Vasiliev, care au publicat pe rețelele de socializare un videoclip de Anul Nou din Mexic: „În timp ce întreaga țară lucrează pentru front, ajută familiile luptătorilor mobilizați și morți. În timp ce locuitorii regiunii Kursk de frontieră sunt bombardați, unii „deputați ai poporului” își permit să „se încălzească” în țări calde, să bea bere și să înregistreze videoclipuri nepotrivite. Culmea cinismului și a inumanului. Fără patrie, fără steag. Fără onoare, fără demnitate. Fără creier. Cel mai corect lucru pe care acest cuplu de „turiști” îl poate face la întoarcerea din însoritul Mexic este să demisioneze din postul de deputați din proprie inițiativă”.

Andrei Turceak a vizitat de mai multe ori teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv împreună cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Serghei Kirienko. „Astăzi călătoria de lucru a unui adevărat patriot și a unui deputat în zona operațiunilor speciale nu este o chestiune de mândrie specială. Aceasta ar trebui să fie o normă. Deputații poporului ar trebui să fie aproape de oameni, iar oamenii sunt în război. Prin urmare, locul lor este lângă ei. Într-un fel sau altul”, a declarat acesta.

Până de curând Andrei Turceak a fost un mare fan al stațiunilor franceze. În 2013, Navalnîi a publicat niște certificate care confirmă faptul că familia Turceak deține o vilă în Nisa în valoare de 1,3 milioane de euro. Vila a fost înregistrată pe numele companiei SCI Villa de Flirey, ai cărei acționari erau soția, tatăl și fratele lui Turceak. La scurt timp, familia Turceak a vândut această vilă.

Captură de ecran

Șefa Consiliului Federației Valentina Matvienko

Valentina Matvienko a participat nu doar la adoptarea mai multor legi represive, dar a semnat împreună cu alți senatori și documente, în baza cărora mai multe regiuni ucrainene au fost „anexate” de Rusia.

„Cei care rămân în străinătate, dacă ei așa ponegresc patria lor, atunci să rămână acolo, dacă se simt bine acolo, să nu se întoarcă la noi. Pentru ei, probabil, se potrivește expresia lui [a fostului prim-ministru britanic Winston] Churchill: „Uneori, trebuie să simulezi un naufragiu, ca șobolanii să fugă de pe corabie”, a declarat aceasta.

Foto: captură de pe navalny.com

După cum a relatat echipa lui Alexei Navalnîi, familia Valentinei Matvienko deține o vilă în Italia, lângă orașul Pesaro. Suprafața terenului este de aproximativ 26 de hectare, estimat la 10 milioane de euro. Terenul are vedere directă la linia de coastă a Mării Adriatice. Vila are 20 de camere, suprafața sa este de 774 m2.

Casa este situată lângă un obiect de infrastructură NATO – Farul Marinei italiene.

În mod oficial, vila aparține Fundației italiene „Dominant”, fondatorii căreia nu sunt cunoscuți, dar, după cum se poate observa din documente, clientul lor este fiul Valentinei Matvienko, Serghei. Fiica lui Serghei Matvienko de nenumărate ori a publicat în rețelele sale de socializare poze cu această vilă.

Senatorul Andrei Klimov

Pe fundalul altor senatori, membrul Consiliului Federației Klimov s-a remarcat prin propunerea ca toți rușii care au plecat din țară să fie declarați agenți străini. Ulterior, Duma de Stat a dezmințit această informație.

„Unchiul Sam nu poate doborî Rusia atâta timp cât suntem capabili să ne apărăm suveranitatea. Rusia apără și ceea ce a fost odată Ucraina prosperă în cadrul URSS. Cu cât ucrainenii vor înțelege mai repede acest lucru (există și oameni rezonabili printre ei care sunt capabili să lupte împotriva bandei NATO), cu atât mai repede se va încheia sacrificiul Ucrainei aranjat de Occident”, a scris senatorul pe canalul Telegram «Русский акцент».

Klimov, ca mulți alți oameni de stat ruși, a susținut purificarea limbii ruse de cuvintele împrumutate: „Unora din „elită” nu li se mai întoarce limba să vorbească și să scrie în limba rusă. Dar dacă, totuși, vă considerați concetățeni, lepădați-vă de obiceiurile proaste din trecut, care aproape că au adus patria la prăbușire, iar Lumea rusă la dispariție”.

Senatorul Klimov este asociat al unor companii din Cipru și Insulele Virgine. El a fost director al companiei cipriote Agel Enterprises Ltd când era deputat al Dumei de Stat, ceea ce este interzis prin lege. Iar din 2004 și până în 2015 director al acestei companii din Cipru a fost Olga Klimova, soția lui Andrei Klimov.

În 2017, partenerul lui din compania rusă МИЦ «Альянс» a avut o companie offshore Vivo Assets Ltd din Insulele Virgine Britanice, un teritoriu al unui stat membru NATO.

Deputatul Dumei de Stat Leonid Sluțki

În 2018, deputatul Dumei de Stat Leonid Sluțki a fost acuzat că a hărțuit o jurnalistă, dar acest lucru nu a afectat în niciun fel cariera politicianului. După moartea șefului LDPR Vladimir Jirinovski în aprilie 2022, Sluțki a fost cel care a condus partidul.

Sluțki își conduce și propriul canal pe Telegram, axat pe teme politice: „Trebuie să înțelegem clar: Alianța Nord-Atlantică își adună rândurile și crește cursa înarmărilor nu de dragul păcii și negocierilor sau „Lupta pentru libertate”, ci de dragul unei lupte geopolitice suplimentare împotriva Rusiei, împotriva Lumii rusești. Nu ar trebui să existe iluzii în privința aceasta. Dar aceste „jocuri ale fanaticilor rusofobi” cu o putere nucleară sunt extrem de periculoase și reprezintă o amenințare pentru toată lumea”.

Captură de ecran

După cum au aflat jurnaliștii de la „Радио Свобода”, soția lui Sluțki și fiica lui mai mică s-au aflat timp de trei ani într-o vilă dintr-o țara NATO – în Turcia, la o stațiune de elită Six Senses Kaplankaya de lângă Bodrum. Suprafața vilei este de 743 m2. Conform documentelor, imobilul are șapte dormitoare, un patio și un birou. Judecând după videoclipul de pe TikTok al fiicei lui Sluțki, familia Sluțki a folosit vila timp de cel puțin trei ani. Totodată, vila nu este indicată în declarația lui Sluțki.

În plus, fiica lui Sluțki a studiat la școala americană TASIS din Elveția. Școlarizarea și cazarea în această școală costă 87.550 USD pe an.

Deputatul Vladimir Pavlov

Pavlov a devenit deputat al Dumei de Stat relativ recent, dar a reușit deja să voteze pentru ocuparea teritoriilor ucrainene. Din această cauză, a căzut sub sancțiunile Statelor Unite și ale Noii Zeelande, dar nu a fost afectat de sancțiunile Uniunii Europene.

Pavlov a susținut în mod activ adoptarea Legii privind propaganda LGBT, care interzice menționarea oricărei alte noțiuni decât heterosexual. „Pentru noi, experimentele inumane asupra copiilor cu schimbări de sex din țările occidentale înainte de a împlini ei 18 ani, hrăniți cu hormoni fără acordul părinților, sunt categoric inacceptabile. Nu vrem un viitor atât de schilodit pentru copiii noștri și degenerare pentru țara noastră. Subliniez că proiectele de legi nu discriminează cetățenii obișnuiți, interzic propaganda, care este folosită astăzi ca instrument de război hibrid, un război pentru sufletele copiilor noștri, un război pentru distrugerea acelui lucru sacru de care nu poate fi lipsită Rusia – valorile noastre comune”, a scris el pe canalul său de Telegram.

Deputatul, însă, nu a uitat să vorbească nici despre rușii care au plecat după începerea războiului. „Lașii fugari care își pun burta și interesele mai presus de datoria civică cu siguranță nu ne trebuiesc. Lasă să le putrezească oasele acolo, noi vom devenim mai puternici și mai curați”, a relatat acesta.

Din declarația deputatului reiese că acesta are un apartament în Spania cu o suprafață de 78,5 m2 și un loc de parcare.