Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CSM cere mărirea salariilor personalului…

CSM cere mărirea salariilor personalului din sistemul judecătoresc

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a votat unanim, cu opt voturi, pentru înaintarea unei hotărâri către Parlament și Guvern prin care să solicite ca salariile funcționarilor din cadrul CSM și Curții Supreme de Justiție să fie aduse la nivelul salariilor angajaților altor puteri de stat, cât și majorarea salariilor pentru personalul instanțelor judecătorești.

În cadrul ședinței CSM din 27 iunie a fost discutată tema salarizării angajaților din cadrul secretariatului CSM, CSJ, funcționari publici și a altor categorii de personal din sistemul judecătoresc. Membrul CSM, Ion Guzun a menționat că a fost elaborat un aviz la legea bugetului, prin care s-au mărit salariile persoanelor din sistemul executiv, cât și din legislativ. 

„La moment, în cadrul secretariatului CSM din 50 de funcții aprobate, 26 sunt ocupate și 24 sunt vacante. Pe parcursul primului semestru al anului 2023 au fost scoase la concurs 20 de funcții vacante din cadrul CSM, pentru care au fost depuse patru dosare, ca rezultat a fist angajată doar o singură persoană.  Șefa secretariatului din cadrul CSM și CSJ au un salariu de bază de 25 de mii de lei, diferența cu o funcție similară din cadrul Cancelariei de Stat sau aparatele centrale ale ministerelor, ajunge la 14700 de lei. Diferențele pe toată verticala este de la 14700 de lei până la 3300 de lei. Dacă comparăm cu salariile din cadrul aparatelor Președinției sau a Parlamentului, diferența este între 10 mii și 2300 de lei. Din aceste considerente am dorit să abordez acest subiect, pentru a avea salarii echitabile pentru personalul care are funcții similare în cadrul sistemului judecătoresc. Propun ca să începem discuțiile cu Ministerul Finanțelor, cu Guvernul, cu persoanele responsabile din Cancelaria de Stat și din Parlament pentru a vedea în ce măsură putem modifica legea bugetului, atunci când va fi rectificat.”, a declarat membrul CSM, Ion Guzun în cadrul ședinței din 27 iunie.