Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CSE va prezenta un raport…

CSE va prezenta un raport despre deciziile luate în perioada stării de urgență. Un proiect de lege a fost înregistrat în Parlament

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a anunțat într-un briefing de presă, astăzi, 9 martie, despre un nou proiect de lege, care va reglementa procedura de exercitare a controlului parlamentului asupra dispoziției și ordinelor prin care se dispun măsurile instituite în perioada de urgență. Conform oficialului, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) va trebui să prezinte în Parlament la sfârșitul stării de urgență un raport despre activitatea instituției.

Potrivit acestuia, modificarea are ca scop asigurarea unei mai mari transparențe în activitatea Comisiei.

„Această prevedere vine să oblige Comisia să prezinte acest raport prin care trebuie să își argumenteze deciziile luate pe perioada de urgență pentru a demonstra că deciziile luate au fost necesare, legale, dar și pentru ca parlamentarii să poată adresa întrebări”, a explicat Carp.

Republica Moldova se află de peste 1 an în stare de urgență din cauza războiului din Ucraina, după ce, pe 4 februarie 2023, starea de urgență din R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Autoritățile au argumentat aprobarea acestei decizii prin amenințările existente la adresa securității naționale, precum și prin necesitatea de gestionare a crizei refugiaților și de asigurare a securității energetice și alimentare.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat atunci că sunt împotriva examinării subiectului privind prelungirea stării de urgență și că părăsesc ședința Parlamentului, iar cei de la Partidul „Șor” au declarat că formațiunea va continua să boicoteze ședințele Legislativului.