Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Copiii dormeau la amiază pe…

Copiii dormeau la amiază pe saltele amplasate pe podea: Detalii despre grădinița din capitală, închisă după ce au fost depistate numeroase ilegalități

Copiii dormeau pe saltele la podea, lipsa registrul de triaj, nu era amenajat punctul medical și izolatorul și nici nu se efectua monitorizarea stării de sănătate a personalului și a copiilor. Sunt doar câteva dintre încălcările depistate ce au stat la baza sistării activitatății grădiniței pe strada Doina din capitală.

În contextul examinării unei sesizări de la o persoană fizică referitor la activitatea ilicită a unei grădinițe, Centrul de Sănătate Publică Chișinău a constatat că pe strada Doina din capitală activa o instituție de educație timpurie cu încălcări ale prevederilor legislației, în lipsa actelor permisive și în condiții inadmisibile pentru educarea copiilor.

Inspectorii au stabilit că instituția a inițiat activitatea în lipsa autorizației sanitare de funcționare și au depistat mai multe încălcări, printre care: amenajarea unui vestiar comun cu 10 dulăpioare, pe listă fiind 15 copii, organizarea somnului de zi pentru toți copiii în sala de joacă folosind saltele amplasate direct pe podea, lipsa numărului necesar de seturi de lenjerie de pat. Condițiile pentru respectarea igienei personale erau organizate în 2 grupuri sanitare, amenajate câte unul la fiecare etaj și se utiliza în comun de către personalul angajat și copiii.

În instituție lipsea registrul de triaj, nu era amenajat punctul medical și izolatorul și nici nu se efectua monitorizarea stării de sănătate a personalului și a copiilor. Alimentația copiilor se realiza prin intermediul serviciilor de catering, iar meniul model nu era coordonat în modul stabilit. Instituția nu era asigurată conform necesităților cu termometre non-contact, iar angajații nu erau asigurați suficient cu echipament de protecție individuală și soluții dezinfectante. În urma verificărilor, s-a constatat că lipsește persoana responsabilă pentru igienizarea spațiilor, graficul pentru igienizare, iar personalul nu a susținut examenul medical și instruirea igienică.

„Încălcările constatate prezintă factori de risc sporit pentru sănătatea copiilor, circumstanțele fiind determinante în apariția cazurilor de infectare, transmitere a infecției cu noul coronavirus, COVID-19”, precizează ANSP.

Pentru neregulile stabilite a fost emisă Hotărârea privind interzicerea activității instituției.

Grădinițele și-au reluat activitatea odată cu școlile – pe 1 septembrie.