Principală  —  IMPORTANTE   —   Consiliul de Presă despre cadourile…

Consiliul de Presă despre cadourile lui Igor Dodon oferite reprezentanților mass-media: Acceptarea lor afectează independența și credibilitatea jurnaliștilor în fața publicului

Foto: Zdg.md

Consiliul de Presă din Republica Moldova a luat atitudine față de cadourile pe care președintele Igor Dodon le-a oferit jurnaliștilor după conferința de presă pe care a organizat-o vineri, 24 iulie la vila prezidențială de la Condrița.

Atunci, imediat după încheierea conferinței, jurnaliștilor li s-a oferit un pachet care conținea 2 sticle de vin, alb și roșu, o sticlă de rachiu de prune, o sticlă de vișinată și un borcan de miere. Cadourile au fost ambalate într-o pungă cu însemnele Președinției și au fost oferite la ieșirea dintr-un foișor unde a pregătit o masă pentru reprezentanții mass-media.

„Consiliul de Presă din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea în legătură cu astfel de acțiuni, considerând că, în esență, acestea sunt similare acțiunilor de corupere a alegătorilor în campaniile electorale. Reamintim, că bunele practici jurnalistice și cele din domeniul comunicării exclud oferirea de cadouri jurnaliștilor, acestea fiind calificate ca o încercare de loializare a presei. Oferirea și acceptarea cadourilor afectează independența și credibilitatea jurnaliștilor în fața publicului, iar încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei noastre. Codul Deontologic al jurnaliștilor din Republica Moldova prevede (articolul 4.1) că ”jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în genera”, se arată într-un comunicat al Consiliului de presă.

Reportera „Ziarului de Gardă” nu a acceptat cadoul din partea președinției și nici alte beneficii oferite.

„Consiliul de Presă salută gestul jurnaliștilor care au refuzat cadourile președintelui Dodon și amintește tuturor profesioniștilor mass-media din Republica Moldova că acceptarea unor astfel de “atenții”, indiferent de cine le oferă, aduce prejudicii iremediabile credibilității profesiei de jurnalist”, se mai arată în comunicatul Consiliului.

Nu este pentru prima dată când Igor Dodon oferă cadouri jurnaliștilor. În ultimii cel puțin 2 ani, șeful statului organizează o conferință de final de an cu mai mulți jurnaliști, la care oferă diverse daruri și cadouri despre care spune că sunt făcute de familia prezidențială. Anul trecut însă, președintele, care nu a invitat reprezentanții Ziarului de Gardă la întrunire și a interzis accesul reporterilor ZdG la președinție, a oferit printre altele și un borcan cu carne înnăbușită, acea celebră „tușoncă”.

„Ca să știe telespectatorii. Fiecărui reprezentant mass-media i-am dăruit, de la Sadova, de la mine, câte o sticlă de vin, o sticlă de vișiniovkă, vișinată, și o bancă de tușoncă”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.