Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul Audiovizualului vine cu câteva…

Consiliul Audiovizualului vine cu câteva argumente împotriva creării unui post public de televiziune în limba rusă

Foto: Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat în ședința din 16 aprilie un aviz asupra proiectului de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă, prin care vine cu mai multe critici la inițiativă. După cum a explicat Grigore Chițanu în cadrul ședinței, modificările propuse contravin normelor Codului Serviciilor Media Vizuale, care prevede inclusiv „promovarea limbii române”.

Potrivit ultimelor controale ale Consiliului Audiovizual, s-a atestat o scădere cu 13% a programelor locale în limba română.

De asemenea, în oferta serviciilor media vizuale puse la dispoziția consumatorului puse de către distribuitorii de servicii media sunt incluse 407 servicii media vizuale care nu se află în jurisdicția R. Moldova, dintre care doar 101- în română, iar mai mult de jumătate, și anume 269, sunt în limba rusă.

„Considerăm că diversitatea lingvistică din perspectiva serviciilor media vizuale puse la dispoziția beneficiarului este asigurată”, a constatat Consiliul.

În an electoral, majoritatea parlamentară își propune să lanseze un post de televiziune în limba rusă, care urmează să fie gestionat de compania publică „Teleradio-Moldova”. Deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, care au înregistrat proiectul de lege, au explicat necesitatea acestuia prin prisma „dezinformării și propagandei în limba rusă, ce vine din surse neoficiale și obscure”. În urma acestui anunț, mai multe persoane publice au criticat inițiativa.

„Trădare să fie…, dar s-o știm și noi”, „Nu vrem să stăm cu privirea în pământ, în fața basarabenilor”, „Trebuie să fii plecat de-acasă ca să ai asemenea idei. Cineva va trebui să rânească ceea ce lăsați în urmă”, „E cam absurd să ai pretenții de la minoritățile etnice – de ce ei nu se «leapădă» de Putin”, „Orice deputat care va vota această prostie poate fi considerat conservă rusească și idiot util Kremlinului” – sunt câteva dintre reacțiile publice asupra inițiativei.

Conform recensământului din 2024, 49,2% din populație au declarat „limba moldovenească” ca limba maternă și 31,3% – limba română. Dintre alte limbi declarate ca limbă maternă se remarcă limba rusă – cu 11,1%, urmată de găgăuză cu 3,8%, ucraineană cu 2,9% și bulgară – 1,2%.