Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Conserve occidentale”. Cine în SUA…

„Conserve occidentale”. Cine în SUA și Europa ajută Rusia, susținând propaganda rusească

Foto: Serghei Guneev / RIA Novosti / Serviciul de presă al președintelui rus

Ucraina este ajutată să reziste trupelor rusești în mare parte de către partenerii săi occidentali, care realizează că pierderea de către Ucraina nu doar a teritoriului, ci și a libertății sale, ar oferi un semnal pentru regimurile totalitare de pretutindeni privind impunitatea lor.

Prin urmare, țările UE și SUA încearcă pe toate căile posibile să ajute Ucraina nu doar să reziste agresorului, dar și să învingă. Și dacă în 2022, aliații, încurajați de succesele forțelor armate ucrainene pe front, au amplificat livrările de arme, atunci la sfârșitul anului 2023 entuziasmul lor a scăzut.

Războiul cu ocupanții ruși va depăși curând pragul de doi ani, iar oboseala provocată de invazia rusă începe să afecteze nu doar participanții propriu-ziși, dar și țările care ajută Ucraina să facă față trupelor rusești.

Este în interesul Rusiei ca acest conflict să fie înghețat acum, ca ocupanții să poată recupera pierderile de echipamente, să reînceapă producția lor și dacă va fi necesar, să organizeze o mobilizare suplimentară. În acest sens, Rusia este ajutată de propaganda sa, folosind toate mijloacele posibile.

În plus, un articol al comandantului șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, publicat recent în The Economist, în care acesta recunoaște că situația de pe front a ajuns în impas, nu a făcut decât să-i ajute pe ruși să-și promoveze propaganda privind imposibilitatea de a rezolva conflictul pe cale militară.

Portalul Donbass News a încercat să clarifice care sunt țările occidentale partenere ale Ucrainei ce susțin propaganda rusă.

Fiecare propagandă are propriul său public țintă

La prima vedere, propaganda rusă pare aceeași peste tot. Totuși, aceasta trebuie să fie divizată în mai multe categorii. Pentru Ucraina, care trăiește de zeci de ani în lumea dezinformării rusești, ocupanții permanent sunt nevoiți să vină cu ceva nou, deoarece de la anexarea peninsulei Crimeea, războiul a dezvoltat deja un fel de imunitate la aproape orice informație difuzată de Federația Rusă.

Majoritatea cetățenilor ucraineni nu se grăbesc să tragă concluzii pripite și încearcă mai întâi să analizeze informațiile pe care le primesc.

De exemplu, Kremlinul continuă dezinformarea cu privire la neîncrederea partenerilor ucraineni și la posibilitatea victoriei Rusiei, după ce a diluat vechile falsuri despre acordul secret dintre primarul Kievului, Vitali Kliciko și Partidul Republican referitor la susținerea candidaturii sale în următoarele alegeri prezidențiale.

Rusia încă crede că, mai devreme sau mai târziu, va reuși să-i convingă pe ucraineni de „corupția totală”, să submineze încrederea în armată, ba chiar mai mult, aceasta a început să răspândească falsuri despre „viața frumoasă” din teritoriul ocupat.

A doua categorie a propagandei rusești se referă și la țările Uniunii Europene, care spre deosebire de Rusia, nu au fost pregătite pentru război. Rușii încearcă să le insufle locuitorilor și politicienilor din UE faptul imposibilității de a învinge militar agresorul.

La rândul lor, reprezentanții corpului diplomatic al ocupanților subliniază în mod constant că va trebui să se aloce fonduri considerabile pentru refugiați pentru o perioadă lungă de timp, iar un război prelungit îi va obliga pe europeni la costuri financiare importante.

Ultima categorie, dar probabil cea mai importantă în ceea ce privește valoarea ajutorului acordat Ucrainei, este cea a Statelor Unite. În ciuda sprijinului continuu după începerea războiului, SUA au fost nevoite să suspende ajutorul militar din cauza conflictelor interne din Congres.

Unele media americane atribuie acest lucru faptului că președintele Joe Biden nu a putut să le explice clar oamenilor săi de ce este atât de important să ofere ajutor Ucrainei.

Pentru unii americani a fost necesar de asemenea să înțeleagă cum sunt cheltuiți banii contribuabililor americani în Ucraina. La urma urmei, Statele Unite au alocat peste 70 de miliarde de dolari în formă de ajutoare de la începutul anului 2022.

Cine ajută la răspândirea propagandei rusești în Europa

Unul dintre puținii politicieni europeni de top care promovează propaganda rusă și este un vechi susținător al președintelui rus, Vladimir Putin, s-a dovedit a fi premierul ungar, Viktor Orbán.

Acesta conduce guvernul ungar din 2010 și i-a criticat adesea pe colegii săi europeni care susțin acordarea de ajutor militar Ucrainei. Recent, el a criticat UE, comparând-o cu fosta Uniune Sovietică și numind-o „parodie proastă” a URSS.

„Uneori, istoria se repetă. Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie modernă proastă. A trebuit să dansăm pe melodia Moscovei. Bruxelles-ul tot suflă, dar noi dansăm cum vrem și când vrem”, a declarat Orbán într-un discurs rostit cu ocazia unei sărbători naționale în orașul Veszprém, pe 23 octombrie.

Din cauza restricțiilor sale privind libertatea presei, a sistemului judiciar și a democrației pluripartidiste, precum și din motivul atacurilor împotriva imigranților și a grupurilor marginalizate, democrația maghiară este considerată a fi în profund declin.

De aceea, Ungaria a coborât cu 11 poziții în Indicele democrației EIU, iar țara a trecut de la „liberă” la „parțial liberă” în clasamentul Freedom House. The Economist chiar a numit Ungaria lui Orbán o „cleptocrație autoritară”.

Anterior, Budapesta a blocat un ajutor de 500 de milioane de euro din fondul UE pentru Ucraina. Motivul – Ucraina a inclus banca „OTP Bank” a Ungariei în lista sponsorilor internaționali ai războiului.

Și ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ucraina nu poate deveni membră a Uniunii Europene până când războiul cu Rusia nu se va încheia, deoarece ar „aduce război în bloc”.

Politicile lui Orbán sunt anti-imigrație, anti-islamice, anti-LGBT, eurosceptice și conservatoare. Peter Kreko, director al Institutului capitalului politic, a declarat că o bună parte din opiniile lui Orbán i-au fost inspirate acestuia de Putin.

Orbán dă mâna cu Putin. Foto: RIA Novosti / Serviciul de presă al președintelui rus

Premierul ungar a blocat, de asemenea, aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, amenințând că se va opune prin veto și celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Recent, Orbán și-a câștigat un susținător în rândul politicienilor europeni. Acesta a obținut victorie la alegerile din Slovacia și a devenit noul prim-ministru al țării vecine cu Ucraina.

Este vorba despre Robert Fitso care conduce partidul Direcția – Social Democrația. Una dintre promisiunile sale electorale a fost aceea de a nu acorda ajutor militar Ucrainei, lucru pe care l-a declarat într-un discurs ținut în fața membrilor Comisiei parlamentare pentru afaceri europene înainte de summitul liderilor de la Bruxelles.

„Mai bine să negocieze pacea timp de 10 ani decât să se omoare între ei timp de 10 ani fără niciun rezultat”, a spus acesta.

Noul șef al guvernului slovac a calificat sancțiunile UE ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia drept „fără sens” și o „amenințare la adresa economiei slovace”. Este posibil ca retorica sa privind originile războiului să fi izvorât direct din propaganda Kremlinului.

Robert Fitso, căzut pradă dezinformării ruse, i-a acuzat pe „fasciștii ucraineni” de „uciderea civililor din Donbas” și de încălcarea acordurilor de la Minsk. El a numit războiul din Ucraina un „conflict între SUA și Rusia”.

Cu alte cuvinte, Fitso a promovat poveștile Kremlinului, adăugând că dacă va ajunge din nou la putere, conducerea lui va fi similară cu cea a lui Orbán în Ungaria, că va restabili bunele relații cu Rusia și va tăia tot ajutorul militar acordat Ucrainei.

Chiar înainte de a fi numit prim-ministru, Fitso promisese că va pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei. Foto: Twitter (X)

Idioții utili” ai Rusiei în Statele Unite ale Americii

„Oboseala de război” a partenerului-cheie se intersectează cu alegerile din Slovacia. Statele Unite au cheltuit 96% din cele peste 60 de miliarde de dolari alocate Ucrainei de la începutul agresiunii rusești.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului un ajutor suplimentar de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Întregul pachet de 106 miliarde de dolari urma să acopere o parte din ajutorul acordat forțelor armate ucrainene, restul fiind destinat Israelului, Taiwanului, securității frontierei cu Mexicul și nevoilor umanitare.

Cu toate acestea, Camera Reprezentanților face presiuni pentru o tranșă separată destinată Israelului. Biden a amenințat că se va opune prin veto proiectului de lege dacă acesta nu include fonduri pentru Ucraina. Pe lângă republicanii care îl susțin pe Trump, liderii de opinie adaugă și ei obstacole în calea unui alt pachet de ajutor militar, făcând declarații tari întru slăbirea sprijinului pentru Ucraina.

Unul dintre simpatizanții rușilor în Statele Unite este comentatorul politic american și propagandistul pro-Kremlin Tucker Carlson. El este cunoscut mai ales pentru opiniile sale mincinoase pro-Putin și anti-ucrainene, răspândite pe când lucra pentru Fox News.

A lucrat pentru CNN din 2000 până în 2005, pentru PBS – din 2004 până în 2005, pentru MSNBC – din 2005 până în 2008, iar în cele din urmă, s-a mutat la Fox News în 2009. În 2016, Carlson a devenit gazda emisiunii „Tucker Carlson Tonight”, care a devenit în scurt timp cea mai urmărită emisiune de televiziune din intervalul său orar.

El l-a condamnat pe Putin pentru invazie, dar inițial a spus că este vorba de o „dispută legată de graniță”. După aceea, Carlson a început să susțină teoria lui Jacob Creech, potrivit căreia Rusia vizează „biolaboratoarele din Ucraina”.

Momentul în care Carlson vorbește despre „biolaboratoarele” din Ucraina. Captură din videoclip

Având o audiență uriașă, el a continuat să răspândească propaganda rusă în direct pe canalele de televiziune americane, numindu-l pe Zelenski „instrument de distrugere totală” și a spus că acesta „nu este interesat de libertate și democrație”. Apropo, el nu a spus niciodată același lucru despre cel care a pornit propriu-zis războiul – Putin.

„Indiferent ce credeți despre războiul din Ucraina, este deja clar că Zelenski nu este interesat de libertate și democrație. El este chiar mai aproape de Lenin decât de George Washington. El este un dictator periculos care va construi un stat polițienesc”, a declarat propagandistul pro-Kremlin.

El și-a justificat cuvintele, spunând că în opinia sa, președintele ucrainean a ordonat arestarea „opozanților săi politici” și, de asemenea, trimite soldați în biserici, iar „poliția secretă” a șefului statului face, în plus, raiduri în mănăstiri, arestând preoți fără nicio dovadă.

Carlson, desigur, nu a oferit contextul și nici nu a explicat telespectatorilor săi că mitropolitul condamnat al Bisericii Patriarhiei Moscovei a justificat public agresiunea armată rusă împotriva Ucrainei.

De asemenea, el nu a menționat că instanțele ucrainene au pronunțat deja șapte verdicte împotriva clericilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) care au trecut de partea Federației Ruse și că Ucraina a făcut chiar un schimb cu Rusia – un preot pentru 28 de militari ucraineni.

De la plecarea lui Tucker de la Fox News, propagandiștii ruși vorbesc neîncetat despre el, iar multe canale sponsorizate de Kremlin i-au oferit chiar un loc de muncă.

Un alt personaj care promovează propaganda rusă este Vivek Ramaswamy, un antreprenor american de origine indiană, scriitor și activist politic conservator. El a fost inspirat de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016 și vrea să candideze la următoarele, în 2024. Opiniile sale sunt în mare parte în favoarea obiectivelor Rusiei.

El pledează pentru încetarea tuturor ajutoarelor militare americane pentru Ucraina și dorește să elimine posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO. În același timp, posibilul candidat la președinția SUA a declarat că i-ar permite Rusiei să ocupe regiuni din Ucraina dacă Rusia pune capăt alianței sale cu statul chinez.

De asemenea, el l-a numit pe Zelenski un „bătăuș”, a declarat în interviu că „obiectivul nostru nu ar trebui să fie înfrângerea lui Putin”, iar intervenția SUA în Ucraina întărește alianța militară dintre Rusia și China. Ramaswamy a preluat această atitudine față de liderii autoritari de la Trump, atunci când ultimul a îngenuncheat la figurat în fața lui Putin la summitul de la Helsinki.

În cele din urmă, candidatul la președinția SUA l-a numit pe Zelenski „nazist” și a adăugat că susținerea unei țări atacate de Rusia nu este în interesul Statelor Unite, declarație după care s-a confruntat cu un val de critici.