Concert cu artiști pro-război în PMAN, lângă expoziția „Trenul Durerii”. Guvernul cere explicații Primăriei, care respinge acuzațiile

Pe 15 iulie, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a organizat al 2-lea concert din cadrul „Festivalului Absolvenților”, la care au cântat artiștii ruși pro-război Leonid Agutin și Liusia Cebotina, și care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde se desfășoară Expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, în memoria victimelor deportărilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „Guvernul califică acest eveniment ca o insultă la adresa memoriei noastre colective”. Și purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție, acuzând Guvernul de manipulare.
În spațiul public au apărut un val de mesaje care condamnă organizarea concertului la care au cântat artiștii pro-război Leonid Agutin și Liusia Cebotina, chiar lângă expoziția „Trenul Durerii”, organizată în memoria victimelor deportărilor staliniste.
Evenimentul, cu genericul „Festivalul Absolvenților”, a fost organizat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și este al doilea concert organizat în această lună.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție în urma acestui eveniment.

„Guvernul califică acest eveniment drept o insultă la adresa memoriei noastre colective. Vreau să spun că, Guvernul nu interzice accesul în țară decât în baza legii, deci vorbim despre accesul persoanelor care vin cu diferit scop, nu doar în scop artistic. Faptul că un artist nu se află pe o listă de sancțiuni nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său, dimpotrivă am condamnat folosirea culturii ca instrument de propagandă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor, care continuă războiul brutal asupra Ucrainei. (…) Primăria Chișinău ar trebui să dea explicații, de comun cu organizatorul, despre cum a permis să facă acest spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Guvern, adică expoziția Trenul Durerii. (…) Guvernul condamnă această bătaie de joc și o consideră ca fiind iresponsabilă”, a menționat Daniel Vodă în cadrul conferinței de presă din 16 iulie.
Primăria răspunde: „Aceste declarații sunt manipulatorii”
Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei, a venit cu o reacție în urma declarațiilor de la Guvern.

„Îi dau un sfat colegului meu din Guvern, din capul locului, așa cum a menționat el, să nu manipuleze politic și să nu vină cu minciuni în spațiul public. Orice declarație politică o poate face la corturile PAS, unde a fost văzut. Primăria Chișinău răspunde pentru evenimentele organizate de municipalitate.
În alte cazuri, când sunt organizate evenimente pe teritoriul municipiului Chișinău, Primăria, conform legii, este notificată, respectiv nu autorizează evenimente, așa cum a menționat, în mod manipulator, colegul meu din Guvern.
Aceste declarații sunt manipulatorii, deoarece, folosind tribuna Guvernului, spune minciuni și aduce acuzații nefondate. În timp ce angajații structurilor de stat nu au pretenții la organizator și invitați, politic aruncă vina, așa cum s-au obișnuit pe orice subiect, pe Primăria Chișinău”, a scris Natalia Ixari pe Facebook.
Organizatorul concertului care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, Renato Usatîi, a declarat pentru ZdG că va veni cu o reacție publică mai târziu.
Agutin și Cebotina, despre război
Pe 8 septembrie 2024, Agutin a cântat la nunta criminalilor internaționali Maria Lvova-Belova și Konstantin Malofeev, potrivit portalului StarsAboutWar, care monitorizează poziția vedetelor în raport cu războiul pornit de Rusia asupra Ucrainei.
„Pentru referință, din 2014, Konstantin Malofeev se află sub sancțiuni SUA și UE din cauza acuzațiilor de finanțare a autoproclamatelor DPR și LPR. După începerea invaziei la scară largă a trupelor rusești în Ucraina, mass-media controlată de Malofeev a devenit unul dintre principalii distribuitori de propagandă rusă. După începerea războiului de amploare, Maria Lvova-Belova a fost implicată în evacuarea orfanilor din teritoriile Ucrainei ocupate de trupele rusești. Pentru aceasta, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele ei”, scrie portalul.
Cântăreața Liusia Cebotina se află în prezent în Rusia și își construiește activ cariera acolo. Continuă să lanseze piese noi în țara agresoare și să-i îmbogățească bugetul. Profilul de Instagram al cântăreței nu este disponibil în Ucraina, scrie Telegraf Ucraina.
„În ceea ce privește poziția sa față de războiul din Ucraina, Liusia Cebotina decide să nu o exprime în niciun fel. Ca mulți alți artiști ruși, a ales o poziție tăcută, deoarece, probabil, o atitudine negativă față de atacul rusesc asupra Ucrainei ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra carierei sale în țara agresoare”, scrie Telegraf.
Expert: „Desfășurarea unui concert festiv, cu muzică rusească și artificii, lângă un memorial al suferinței provocate chiar de regimul sovietic, este nu doar nepotrivită”
Expertul WatchDog în politici publice și securitate, Andrei Curăraru a declarat pentru ZdG că „Dacă vrem să ne numim societate matură, atunci nu putem permite ca memoria victimelor să fie sufocată de boxe”.

„Organizarea concertului în Piața Marii Adunări Naționale în aceeași zi și în imediata apropiere a expoziției dedicate victimelor deportărilor sovietice nu este o simplă coincidență. Este o demonstrație de insensibilitate și lipsă de respect față de memoria colectivă a acestui popor.
Este de menționat și că expoziția „Trenul Durerii”, care include vagoane reale folosite în deportările din iulie 1949, potrivit unui consilier al Premierului Recean, a fost contestată de Primăria Chișinău înainte de inaugurare. Primarul Ion Ceban, prin reprezentanți ai administrației locale, ar fi solicitat mutarea expoziției la gară și a refuzat orice soluție de coexistență între memorial și alte evenimente. Argumentul a fost că Piața trebuie rezervată pentru concerte și activități recreative.
În acest context, desfășurarea unui concert festiv, cu muzică rusească și artificii, lângă un memorial al suferinței provocate chiar de regimul sovietic, este nu doar nepotrivită. Este un afront. Cultura nu se construiește pe uitare, iar respectul nu se mimează prin indiferență organizatorică.
Comunitatea are dreptul să fie revoltată. PMAN nu este un spațiu neutru. Este un spațiu al luptei pentru demnitate, al comemorării și al memoriei. Dacă vrem să ne numim societate matură, atunci nu putem permite ca memoria victimelor să fie sufocată de boxe, lumină și aplauze pentru divertisment finanțat și inspirat din surse dubioase”, a explicat Andrei Curăraru.
Pe 2 iulie, Basta și Macan, doi cântăreți ruși au cântat la concert organizat de Renato Usatîi la Chișinău, deși organizația „Stop russian aggression Moldova” a cerut autorităților să le interzică intrarea în țară, pe motiv că cei doi ar fi susținători ai Rusiei în războiul asupra Ucrainei. Informațiile au stârnit un val de nemulțumiri în mediul online. Concertul din 15 iulie face parte din același eveniment organizat de politician, care se numește „Festivalul Absolvenților”.
Potrivit portalului Stars About War (în traducere: Vedete despre război), Macan se regăsește la categoria „pentru război”, iar Basta este inclus la categoria „oameni tăcuți” în privința războiului pornit de Rusia în Ucraina.