Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană va transfera 135…

Comisia Europeană va transfera 135 de milioane de euro către Moldova și Ucraina, bani care au fost furnizați inițial pentru Rusia și Belarus

Imagine-simbol

Comisia Europeană a decis să transfere Moldovei și Ucrainei 135 de milioane de euro, bani alocați inițial pentru Rusia și Belarus în cadrul Instrumentului financiar european de vecinătate și parteneriat (ENPI). Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Comisiei Europene.

Pentru perioada 2021-2027, se planifica alocarea fondurilor pentru Rusia și Belarus în cadrul programului Interreg NEXT, un program de cooperare transfrontalieră între UE și regiunile învecinate. În acest sens, au fost alocate în total 1,1 miliarde de euro .

După începerea războiului pe scară largă și după introducerea sancțiunilor, s-a decis excluderea Rusiei și Belarusului din program, iar cooperarea a fost suspendată. Prin urmare, UE a redistribuit deja 26 de milioane de euro din suma totală. Banii care trebuiau să ajungă în Rusia și Belarus au fost trimiși pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Moldova.

„Mă bucur că fondurile pe care am plănuit inițial să le alocam pentru această cooperare vor merge acum către programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile UE partenerii ucraineni și moldoveni”, a declarat comisarul pentru Coeziune și Reformă Elisa Ferreira.

Această finanțare va sprijini programele Solidarity Lanes („Căi de solidaritate”) de-a lungul coridoarelor alternative pentru exporturile de alimente ucrainene, dezvoltarea legăturilor de transport transfrontaliere, servicii medicale, proiecte educaționale și de cercetare, scheme de incluziune socială, precum și consolidarea instituţională a autorităţilor ucrainene şi moldoveneşti.