Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Ne…

Citiți joi în ZdG: Ne abonăm sau dispărem și Eveniment ZdG: refLecția corupției

În cea de-a 47-a ediție a Ziarului de Gardă, din 14 decembrie, citiți care sunt prețurile abonamentelor ZdG și cum puteți perfecta un abonament pentru anul 2024, pe coperta ziarului. După ce Poșta Moldovei a anunțat creșterea tarifelor pentru distribuția ziarelor cu 314%, luând în considerare că 88% din abonații ZdG din 2023 au fost pensionari și persoane vulnerabile, din abonamentele acestora, în anul 2024, ZdG nu va primi niciun ban.

Tot în această ediție, la rubrica Justiție Selectivă, citiți mai multe despre cea mai mare fraudă bancară din Republica Moldova, din luna noiembrie a anului 2014, care a fost gândită cu minuțiozitate ani înaintea furtului miliardului. Astfel, veți putea afla mai multe detalii din rechizitoriul dosarului penal deschis pe numele fostului Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu.

„(…) ZdG taman asta făcea: fact-checking, educație mediatică, educație anticorupție, informare despre democrație și avea platforme care funcționau, dar și o relație onestă cu cititorii săi. Înainte să scumpești tarifele pentru distribuția unui ziar de interes public, ar fi fost minunat să faci o evaluare – cum va fi afectat acest ziar de asta? Cum e mai bine să fie făcută această majorare? Cum e mai bine să aibă oamenii acces la acest ziar?”. Citiți editorialul „În atenția Republicii Moldova: scumpirea mare anunțată târziu omoară devreme” la rubrica EDITORIAL.

Evenimentul expozițional „refLecția corupției”, organizat de ZdG în contextul zilei de 9 decembrie, care marchează Ziua Internațională AntiCorupție, s-a desfășurat la Artcor, unde au fost expuse zeci de exponate care „relevă stările unei redacții de investigații: munca asiduă, atacurile digitale sau verbale, (…) dar și impactul investigațiilor”. Mai multe detalii despre eveniment aflați la rubrica EXCLUSIV. 

„Centrul este ca o gură de aer proaspăt, un loc în care pot socializa, un loc în care pot fi înțeleși. (…) Complexul  a devenit a doua casă nu doar pentru beneficiari, dar și pentru angajații acestuia: educatori, kinetoterapeuți, logopezi, psihopedagogi, muncitori auxiliari”. Pentru a-i cunoaște pe copiii, tinerii și angajații Complexului Phoenix din orașul Rîșcani, răsfoiți la rubrica ZDG LA RÎȘCANI/ REPORTAJ. Complexul Phoenix este un centru pentru copiii și tinerii cu dizabilități și vârstnicii din nordul țării, care întrunește mai multe programe și servicii gratuite de reabilitare și de intervenție timpurie pentru copii, precum și servicii de plasament și reabilitare pentru vârstnici, contra plată. 

La rubrica ZDG LA RÎȘCANI/ PROBLEMĂ citiți despre proiectul de milioane al amenajării unei piețe regionale agricole, prezentat de autorități ca fiind finalizat, deși piața rămâne nefuncțională. Potrivit Zinaidei Cebanaș, președinta Comisiei economie, buget și comerț a Consiliului Raional Rîșcani în perioada 2019-2023, proiectul nu ar avea vreo finalitate: „Era un proiect promițător, doar că s-au început stopările de finanțare din partea raionului. (…) Este un paradox. Să investești într-un an 7 milioane de lei și după aceea să nu ai continuitate”.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 47-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: 9,63 milioane de dolari din partea Suediei pentru acoperirea compensațiilor direct în factură în sezonul rece/ R. Moldova, un nou test în drumul spre UE. Consiliul European urmează să decidă dacă putem începe negocierile de aderare/ Judecătorii Curții de Apel au anulat decizia CSE prin care candidații partidului „Șansă”, afiliat lui Șor, au fost scoși din cursa electorală. Ce urmează?/ Protopopul Maxim Melinti și alți cinci preoți, „opriți de a oficia cele sfinte”. Motivul – aderarea lor la Mitropolia Basarabiei

JUSTIȚIE SELECTIVĂ: Cum s-a furat miliardul (II): De la înlăturarea obstacolelor legale, la plasamente interbancare și credite neperformante. „Voi vă imaginați cu ce monștri ne luptam noi în acea perioadă?”

EXCLUSIV: Eveniment ZdG: refLecția corupției 

CITITORUL DE GARDĂ: Povești de iarnă cu ZdG

VIAȚA REDACȚIEI: ZdG, la Rîșcani: Ultimul raion vizitat anul acesta de echipa ZdG/ Lumină „europeană” la Negurenii Vechi, conectată după consultarea comunității

ZDG LA RÎȘCANI/ REPORTAJ: Complexul Phoenix, unde copiii și tinerii cu dizabilități renasc din cenușă: „Noi suntem oameni, suntem ca voi”

ZDG LA RÎȘCANI/ PROBLEMĂ: „Cred că s-au mai spălat niște bani pe acolo”: Proiect de milioane în orașul Rîșcani, finalizat doar pe hârtie

TRĂIND DE GARDĂ: Copiii „răi”, identificați doar după ce încep să deranjeze adulții

TRANSPARENȚĂ: Opinii despre noua Lege privind accesul la informațiile de interes public. „Transparența îi sperie pe cei care acționează incorect și au alte interese decât interesul general al comunității”

GÂNDEȘTE CRITIC: Alegerile locale din Republica Moldova: scrutin nou, falsuri vechi/ Falsuri profunde (deepfake-uri) cu folosirea imaginii Maiei Sandu

WEEKEND: Comuna Sireți are un drum nou, construit din fonduri europene

OPINII:
Petru Grozavu: PAS și „peștișorul de aur”

EDITORIAL:
Alina Radu: În atenția Republicii Moldova: scumpirea marea anunțată târziu omoară devreme