Principală  —  citiți joi   —   Citiți joi în ZdG, ediție…

Citiți joi în ZdG, ediție aniversară: „18 subiecte ale ZdG prin care am maturizat R. Moldova”, mărturii ale angajaților ZdG despre maturitate, provocări și profesionalism și o anchetă despre rachetele antigrindină cumpărate direct de la o companie care susține războiul din Ucraina

Ediția de joi a Ziarului de Gardă este una aniversară. Publicația împlinește 18 ani de la lansarea sa, care s-a produs la 29 iulie 2004.  Astfel, în ziarul de mâine aflați care sunt cele „18 subiecte ale ZdG prin care am maturizat R. Moldova”. Născut în timpul guvernării comuniste, Ziarul de Gardă a monitorizat, constant, în acea perioadă, delapidarea banului public, corupția din justiție și poliție, dar și averile agonisite de către demnitarii comuniști în frunte cu liderul lor, Vladimir Voronin. 

Imediat după evenimentele din aprilie 2009, i-am deconspirat pe judecătorii din „iad”. Traficul ilegal de arme, droguri și ființe umane a fost întotdeauna în vizorul ZdG. Am urmărit, timp de 10 ani, celebrul dosar al heroinei ascunse în saci cu fasole.

În 2014, am descoperit câteva dintre secretele mitropolitului Vladimir. Anul 2015 a fost despre CV-ul necenzurat al premierului de atunci, Chiril Gaburici. În ianuarie 2020, Ziarul de Gardă a prezentat, în exclusivitate, imagini cu vacanțele de lux ale politicianului bugetar Igor Dodon. Anii 2020-2021 au fost marcați de pandemia de COVID-19. ZdG a demonstrat cum se vindeau certificate false, cu rezultate negative la COVID-19, necesare pentru călătoriile în străinătate, dar și cum puteau fi cumpărate, cu mii de lei, certificate de vaccinare.

La Costești, Ialoveni, trei generații ale unei familii citesc ZdG: de la bunica de 91 de ani, la nepotul de 34. Reporterii ZdG au mers în vizită la ei și au aflat cum au început să citească ZdG și de ce au rămas la acesta, dar și despre cum cititul împreună, chiar și în acest secol al vitezei, unește familii.

La 18 ani am decis să ne preocupăm îndeosebi de relația ZdG cu tinerii. Astfel, ZdG a creat Colegiul Tinerilor, din care fac parte 5 tineri, cu diverse interese, din diferite zone și grupuri.

Acești tineri ne vor ajuta să cunoaștem care sunt aspirațiile, planurile de viitor, necesitățile, provocările, dar și soluțiile propuse de generația actuală de elevi-studenți, pentru a transmite cititorilor din celelalte generații, dar și autorităților care sunt aspirațiile și nevoile acestei generații

În ediția de mâine citiți și o nouă investigație, intitulată: „Dependența antigrindină de Rusia: sau cum R. Moldova a cumpărat ani la rând rachete antigrindină direct de la o companie care susține războiul din Ucraina, iar în 2022, a eșuat în organizarea primei licitații deschise”.

Anual, milioane de lei din bugetul R. Moldova ajung în Federația Rusă pentru procurarea rachetelor antigrindină și modernizarea prin automatizare a sistemului care permite monitorizarea caracteristicilor norilor. Totul se face dintr-o singură sursă, prin negocieri directe, responsabilii de la antigrindină motivând că nu există surse alternative. 

OPINII:

Petru Grozavu: Așteptăm să vină toamna?

Alina Radu: Ziua Constituției și cele mai încălcate articole ale legii supreme

Aneta Grosu: Războiul din Ucraina: Al doilea front deschis de birocrați, escroci și traficanți

ANCHETE: Dependența antigrindină de Rusia: sau cum R. Moldova a cumpărat ani la rând rachete antigrindină direct de la o companie care susține războiul din Ucraina, iar în 2022, a eșuat în organizarea primei licitații deschise

IMPACT: 18 subiecte prin care ZdG a maturizat R. Moldova

VIAȚA REDACȚIEI: 18 ani de ZdG: Maturitate, provocări și profesionalism

REPORTER SPECIAL: Trei generații de cititori ai ZdG: „Pentru familia noastră e ziarul cel mai bun”

INTERVIU: „Cum scăpăm de durerea de dinți din satele noastre?” Interviu cu Gheorghe Edu, fost profesor de geografie, unul dintre cititorii ZdG din satul Pelinia, raionul Drochia

EXCLUSIV: „ZdG și-a construit reputația de instituție media credibilă și militantă pentru adevăr și dreptate”

TINERI: La 18 ani, Ziarul de Gardă lansează grupul ZdG-Tineri