Principală  —  citiți joi   —   Citiți joi în ZdG: Despre…

Citiți joi în ZdG: Despre războaiele lui Putin, criza refugiaților și cererea R. Moldova de aderare la UE

În numărul de joi al Ziarul de Gardă citiți despre războaiele lui Vladimir Putin din cei 22 de ani de când se află la conducerea Rusiei. Încă din 1999, de când a preluat puterea în Rusia, Putin a jucat, cu fiecare ocazie, cartea intervențiilor militare. În cele două decenii liderul de la Kremlin a participat sau a ordonat cinci intervenții militare în afara țării, detalii aflați în ZdG.

Tot în numărul de mâine, 10 martie, Ziarul de Gardă v-a pregătit un interviu exclusiv cu jurnalista cu experientă în jurnalism de război și documentaristă ucraineană Natalia Gumenyuk. În Ucraina sunt sute de morți civili, mii de răniți. Putea fi evitat războiul? De ce tac rușii? Ce ar putea opri vărsarea de sânge? Natalia oferă răspunsuri la aceste întrebări.

În paginile Ziarului de mâine, găsiți un reportaj de la vama Palanca, unde mii de ucraineni fugind din calea războiului au format cozi kilometrice. Majoritatea dintre ei – femei, copii sau vârstnici – traversează pe jos frontiera R.Moldova. Unii au mers mai mult de 24 de ore și au răsuflat ușurați abia după ce au pășit pe pământul R.Moldova. Mulți și-au lăsat soții, tații și feciorii la vama ucraineană, acolo bărbaților li s-a interzis să părăsească țara în care se duc lupte pentru supraviețuire. 

Totodată, am pregătit un material și despre cum R. Moldova gestionează criza refugiaților din Ucraina, fiind țara care a găzduit cei mai mulți ucraineni până acum. Din reportaj aflați relatările voluntarilor care interacționează zilnic cu cei fugiți din calea războiului, despre cum se descurcă voluntarii, dar și despre ce îi motivează.

În ZdG din această joi mai găsiți o analiză cu privire la cererea de aderea la UE depusă de R. Moldova. Din text veți afla care este importanța acestei cereri, drumul pe care R. Moldova îl va parcurge, dacă devine țară candidată la EU, și ce voce are în acest proces regiunea transnistreană, care a cerut, din nou, independență.

Tot în numărul de mâine puteți citi despre cum a devenit Volodimir Zelensky liderul respectat al Ucrainei.

ZILE DE RĂZBOI: Războaiele lui Putin

LA MARGINEA EUROPEI: R. Moldova pe drumul (lung) către UE: Între „o mișcare importantă” și „simbolică” vs oportunism

INTERVIU: „Prostia lui Putin, care niciodată nu a înțeles Ucraina”

ECOUL RĂZBOIULUI: Rău de război

REPORTER SPECIAL: Voluntari și refugiați: „Așa ceva nu se uită”

Fugind din calea războiului: „Mama, eu mâine o să mă trezesc?”

EXCLUSIV: Ucraina în drum spre NATO: pretext fals pentru declanșarea războiului de către Rusia

PORTRET DE PREȘEDINTE: Cum a devenit Zelensky liderul (respectat al) Ucrainei

UTIL: Oamenii sunt încurajați să direcționeze 2% din impozitul pe venit pentru prânzuri calde persoanelor nevoiașe

EDITORIALE:

Alina Radu: Ce va fi cu noi? Piesă de război

Petru Grozavu: Cine îl poate opri pe Putin?