Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Circul cu sicrie. Înmormântarea stranie…

Circul cu sicrie. Înmormântarea stranie a lui Prigojin și asociaților săi lasă un spațiu imens pentru teoriile conspirației

Mormântul lui Evgheni Prigojin de la Cimitirul Porohivski. Foto: novayagazeta.eu

Versiuni

Faptul că Evgheni Prigojin va fi înmormântat la Sankt Petersburg nu a fost pus la îndoială de la anunțul oficial al morții sale. Dar de îndată ce corpul acestuia a fost scos din morga din Tver în după-amiaza zilei de 28 august, informațiile despre alte evenimente funerare au început să fie tăinuite, scrie novayagazeta.eu.

Jurnaliștii nu au putut afla nimic despre ziua înmormântării și nici despre locul unde urma sa fie îngropat liderul grupului „Wagner”. Mass-media și-a mobilizat toate conexiunile, cunoscuții și prietenii cunoscuților, dar nu au putut afla nimic. Astfel, jurnaliștii au vrut să afle răspunsul și la întrebarea cine a organizat această secretomanie. Neoficial, a apărut numele guvernatorului din Sankt Petersburg. Adică Alexandr Beglov, cu care Prigojin a avut un conflict serios, a transformat înmormântarea liderilor grupului „Wagner” într-o farsă și alergări în cerc.

Cu toate acestea, versiunea dată, deși părea verosimilă, a fost considerată destul de îndoielnică. Potrivit mai multor jurnaliști, amploarea secretului și dezinformării depășește capacitățile guvernatorului din Sankt Petersburg. Au apărut presupuneri privind o posibilă participare a celor mai înalte structuri federale. Dar declarațiile oficiale și semi-oficiale ale reprezentanților Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Ministerului Apărării, FSB și ai Ministerului de Interne conțineau un singur mesaj: Moscovei nu-i pasă unde, când și cum vor fi îngropați rebelii.

Reieșind din toate acestea mai mulți jurnaliști au ajuns la ideea foarte ciudată că tot ceea ce se întâmplă la Sankt Petersburg se încadrează perfect în modelul comportamental al lui Evgheni Prigojin însuși. Ei spun că ar fi în stilul lui să organizeze așa ceva. Și acest lucru ar putea explica toată această situație, presupunând că Prigojin este încă în viață. Aceasta este doar o versiune, mai ales că înmormântarea a avut loc cu sicriele închise. Ceea ce este logic, având în vedere cum a murit Prigojin și camarazii acestuia, dar totuși…

Cu greu, dar s-a aflat că înmormântarea trebuia să aibă loc pe 29 august. Din informațiile fragmentare se menționa mai ales cimitirul Serafimovski, unde pe 28 august au fost instalate detectoare de metale și detașați ofițeri de poliție. În același timp, a rămas un mister unde vor fi îngropate celelalte victime ale accidentului aviatic – în special, eroii Rusiei, Valeri Cekalov (proprietarul Euro Policy, cea mai mare companie din imperiul de afaceri al lui Prigojin) și Dmitri Utkin (comandant din gruparea „Wagner”).

Publicația „Fontanka” a enumerat alte trei opțiuni posibile în afară de cimitirul Serafimovski: cimitirele Bogoslovski, Severnîi și Smolenski.

În același timp, într-o conversație cu un corespondent de la novayagazeta.eu, un prieten al familiei Prigojin a reacționat inițial cu mare scepticism privind cimitirul Serafimovski.

— Jenia și cu mine am studiat la aceeași școală sportivă, a spus Alexandr F. (fost membru proeminent al comunității criminale organizate Tambov, care a dorit să rămână anonim). — Doar că el schia, iar eu mă ocupam cu luptele. Apoi ne-am intersectat în afaceri, nu aveam proiecte comune, dar, în general, nu eram străini. Din câte am putut afla, a existat un fel de conflict între rude și, în general, nu era clar cine va organiza înmormântarea. Prigojin era considerat excesiv de emoțional și impulsiv, iar în ultimii doi ani era într-o încordarea permanentă. El putea să-și bruscheze familia și prietenii, din această cauză apăreau conflicte. În noaptea de 28 august, mi s-a cerut deschis să nu particip la înmormântare. Ei spun că vor să facă totul în liniște, fără forfotă. Și este puțin probabil ca acesta să fie cimitirul Serafimovski.

Foto: novayagazeta.eu

Dovezi

Cu toate acestea, în dimineața zilei de 29 august, majoritatea jurnaliștilor au decis să meargă la cimitirul Serafimovski, unde polițiștii i-au înlăturat imediat pe fotoreporteri, interzicându-le să intre pe teritoriu cu echipamentele lor. Corespondentul novayagazeta.eu, la rândul său, a mers mai întâi la cimitirul Bogoslovski, stând totodată cu ochii pe cimitirul Severnîi, deoarece se află în aceeași zonă.

La cimitirul Bogoslovski, cel mai apropiat de baza grupării „Wagner”, era liniște absolută: fără mulțimi de jurnaliști, fără poliție, fără bărbați cu însemnele wagneriene pe haine.

— Nimeni nu a fost îngropat în acest cimitir de câțiva ani, i-a spus jurnalistului un angajat al cimitirului. — Aici se înmormântează doar dacă rudele sunt înmormântate aici, dacă este loc ori dacă s-au făcut rezervări. Nu au fost pregătite morminte noi, așa că nimeni nu va fi îngropat aici. Cu siguranță.

— Primul lucru care mi-a atras atenția la cimitirul Severnîi a fost un grup mare de tineri militari în uniformă de paradă. Era ca o gardă de onoare, ca în cazul înmormântărilor eroilor Rusiei. Cu toate acestea, aproape imediat mi-a devenit clar că este înmormântat cineva care nu are legătură cu gruparea „Wagner”. Dar, literalmente, la 15 metri de la intrare, am văzut un mormânt proaspăt săpat și o mulțime de coroane de flori. Valeri Cekalov urma să fie înmormântat la cimitirul Severnîi.

Foto: novayagazeta.eu

De îndată ce fotoreporterul novayagazeta.eu a făcut mai multe poze cu coroanele de flori și o cruce cu un însemn, de jurnaliști s-a apropiat un bărbat cu constituție atletică, îmbrăcat în negru.

— Dacă nu doriți excese, ca și în cazul corespondentei arabe, lăsați camera și nu mai filmați, le-a spus bărbatul.

Ulterior, de jurnaliști s-a apropiat un angajat al cimitirului, care le-a declarat că administrația cimitirului nu a emis nicio autorizație pentru filmări.

Funeraliile lui Valeri Cekalov de la cimitirul Severnîi. Foto: novayagazeta.eu

— Strigați tot timpul că trebuie să respectăm legile și voi înșivă le încălcați, a declarat bărbatul, fără a se prezinta. — Îmi fac griji pentru voi. Bărbații de acolo (dând din cap spre mulțimea adunată la intrarea în cimitir) sunt nervoși, nu se știe ce le vine în cap. După cum puteți vedea, polițiști pe aici nu sunt (totuși puțin mai târziu trei polițiști s-au apropiat de poartă, s-au uitat ce se întâmplă și au plecat cu o mașină de patrulare, n.r). În caz de ceva nu va fi nimeni care să vă protejeze.

Imediat după prânz, în cimitir a intrat un vehicul funerar. Mulțimea, formată în mod special din bărbați, s-a îndreptat spre biserică.

Conform estimărilor corespondentului novayagazeta.eu, din aproximativ 150 de persoane care au venit să-l petreacă pe Cekalov în ultimul drum, jumătate au rămas la intrare, lângă mormântul proaspăt săpat.

Crucea de la sicriul lui Valeri Cekalov. Foto: novayagazeta.eu

O oră mai târziu, autovehiculul funerar a pornit în direcția opusă. Principalul lucru care îi interesa pe jurnaliști în acel moment (de îndată ce în mass-media au apărut primele informații despre faptul că la cimitirul Severnîi ceva se întâmplă) dacă va fi garda de onoare, trei salve de pușcă și onoruri de stat (în special, dacă sicriul va fi acoperit cu steagul național), care sunt folosite de obicei la funeraliile eroilor Rusiei. Nimic din toate astea nu a fost. Un sicriu scump, dar obișnuit (fără steag) a fost scos din mașină, și atât. Capacul sicriului nu a fost deschis. Doi bărbați în uniforme navale (căpitani de Rangurile 3 și 2) țineau o coroană de flori cu o panglică pe care era inscripția „De la colegii de clasă din anul 1998 de la Școala Militară Superioară din Nijni Novgorod «Mareșalul Bagramyan»”.

— Nu vor fi salve de pușcă, a spus gânditor un bărbat de vreo 45-50 de ani cu un buchet de trandafiri în mâini, care stătea exact lângă corespondentul de la novayagazeta.eu. — Nu au pus nici măcar un steag pe sicriu.

— Așa este, a replicat încet un alt bărbat cam de aceeași vârstă. — N-aș fi deloc surprins dacă le vor retrage toate titlurile (probabil, s-a referit la Prigojin, Cekalov și Utkin, n.r.).

— Da, te poți aștepta la orice de la cei de la Moscova, a dat primul din cap.

— Înainte vreme erau decorați post-mortem, dar acum post-mortem li se iau titlurile. Dar locul este foarte bun. Chiar în centru, la intrare. Și vecinii sunt vestiți.

În timp ce în biserică se oficia slujba înmormântării, corespondentul de la novayagazeta.eu a reușit să afle de la muncitorii cimitirului că acest loc se numea neoficial „Aleea eroilor sportivi”. În special, acolo este înmormântat Gennadi Moiseev, de trei ori campion mondial de motocross, Veaceslav Golovin, celebru jucător de hochei din Sankt Petersburg și antrenor de hochei, Oleg Vdovin, atașat de presă al Consiliului Olimpic din Sankt Petersburg. Actorii Serghei Filippov și Pavel Luspekaev, de asemenea, sunt îngropați în cimitirul Severnîi.

Mormântul jucătorului de hochei Veaceslav Golovin. Foto: novayagazeta.eu

— Înmormântarea a fost plătită de „comunitate”, continuă interlocutorii. — Apropo, cine o va conduce acum? Sunt o grămadă de bani comuni acolo. Wagner se va destrăma cu siguranță…

— Taci, s-a răstit celălalt bărbat, dându-și seama că jurnalistul a auzit totul.

Când sicriul a fost coborât în mormânt și aproape că era acoperit cu pământ, jurnaliștii au primit mesaje că și Evgheni Prigojin a fost înmormântat. Dar nu în cimitirul Serafimovski, ci în modestul cimitir Porohovski, lângă tatăl său, chiar lângă gard.

— Chiar la țanc, a chicotit unul dintre jurnaliști.