Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China va întreprinde cea mai…

China va întreprinde cea mai mare reorganizare a armatei din ultimul deceniu

Foto: AFP/Getty Images/ Bloomberg

China va efectua cea mai mare reorganizare a armatei din 2015 încoace, scrie Bloomberg, cu referire la declarația președintelui chinez Xi Jinping. Armata chineză își va desființa forțele de sprijin strategic și va crea o nouă unitate – așa-numitele forțe de sprijin informațional. Scopul acesteia va fi lupta în războaiele cibernetice.

Unitățile aerospațiale și cibernetice, anterior subordonate forțelor de sprijin strategic, vor deveni independente. Aceasta este cea mai mare schimbare în structura armatei țării din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Schimbările au ca scop adaptarea forțelor armate chineze la „digitalizarea” războiului modern, a declarat Cao Weidong, cercetător principal la Academia de cercetare navală a armatei chineze.

Forța de sprijin strategic a apărut în armata chineză în 2015. Comandantul lor anterior nu a apărut în public timp de mai multe luni. Recent, el a fost văzut din nou, dar presa de stat din China nu a precizat poziția sa actuală.

La sfârșitul anului 2023 au avut loc reorganizări radicale de personal militar în China: a fost numit un nou ministru la Apărare, după ce precedentul a fost înlăturat fără explicații, iar nouă responsabili ai armatei au fost excluși din Congresul Național, totul după ce a fost descoperită o corupție generalizată în cadrul forțelor armate.