Principală  —  Ştiri   —   „Cetatea” unei familii de vameși

„Cetatea” unei familii de vameși

Victor Caraman, fostul șef al Biroului Vamal Bender locuiește, împreună cu soția, Natalia Panainte, și ea angajată a Serviciului Vamal, într-un imobil de lux, construit de cei doi la Căușeni. În ultimii ani, soți, ambii bugetari, au indicat venituri mai mult decât modeste și doar din salariu: 163 de mii în 2012, 188 de mii de lei în 2013 sau 127 mii de lei în 2014.

IMG_20160508_194537
Imobilul este evaluat în declarații la 225 de mii de lei

Victor Caraman a fost, până la venirea lui Vitalie Vrabie la șefia Serviciului Vamal (SV), șef al Biroului Vamal (BV) Bender, fiind numit în iulie 2012, prin ordinul directorului general de atunci, Tudor Balițchi. Anterior, a deținut interimatul acestei funcții, fiind transferat din funcția de șef de post la Postul Vamal Palanca. Recent, Victor Caraman a fost înlocuit de la șefia BV Bender, fiind transferat în cadrul uni direcții a SV din Chișinău. La scurt timp, Caraman a plecat în concediu. Soția acestuia, Natalia Panainte este inspector vamal la BV Bender, care a fost condus de soțul ei tot din anul 2012, conform declarațiilor cu privire la venituri și proprietate. Aceasta este, însă în concediu de maternitate.

Imobilul în care locuiesc doi vameși

Cei doi soți locuiesc într-un imobil impunător din Căușeni, amplasat în sectorul Căușenii Vechi al localității. Casa se impune față de locuințele modeste din zonă, prin lux, dar și prin gardul de circa 3-4 metri înălțime. Casa și cele două intrări în curte sunt supravegheate video. Vecinii afirmă că familia s-a mutat aici de câțiva ani. ÎntIMG_20160508_200335re timp, casa fostului șef al BV a fost renovată. Imobilul se află la vreo doi km de sediul BV Bender din Căușeni, pe care Caraman l-a condus. Conform datelor de la Cadastru, imobilul este ridicat pe un teren de aproape jumătate de hectar (0,42 ha), care a aparținut bunicilor soției lui Caraman.

În declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale celor doi bugetari aceștia susțin că, în ultimii trei ani, au avut venituri mai mult decât modeste: 163 de mii în 2012, 188 de mii de lei în 2013 sau 127 de mii de lei în 2014. Totodată, soții declară, pe lângă imobilul luxos, care în declarații este evaluat la doar 225 de mii de lei, trei terenuri cu o suprafață de aproape 20 de ha. În declarația cu privire la venituri și proprietate pe anul 2015, soții declară și două conturi bancare pe care dețineau 4600 de USD și 2750 de euro.

Verificat și de CNI

casa birou vamal
Terenul pe care este construită casa fostului șef al BV

La 31 martie, curent, pe numele lui Victor Caraman, pe atunci încă șef al BV Bender, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat o procedură de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pe anul 2014. Lilian Chișcă, șeful Direcției control venituri și proprietăți a CNI, a declarat că Victor Caraman este verificat sub aspectul eventualului conflict de interese, pentru că mai mulți ani șoția acestuia a activat în subordinea sa, în funcția de inspector vamal. CNI verifică și încălcarea regimului compatibilității, deoarece acesta, din 2012 până la 17 mai, curent, a deținut mandatul de consilier în s. Ermoclia, Ștefan Vodă, ales pe listele PLDM. Lilian Chișcă a declarat că, în prezent, sunt înaintate circa 50 de demersuri la mai multe instituții pentru a stabili încălcările, dar spune că verificarea veniturilor din care a fost cumpărată casa din Căușeni nu cade sub incidența controlului, deoarece a fost cumpărată și declarată de acesta până a deține funcția de șef al BV Bender, în anul 2011.

Solicitat de ZdG, Victor Caraman a pus capăt discuției la scurt timp după ce am reușit să-l întrebăm din ce bani și-a construit imobilul. Ulterior, el nu a mai răspuns la apeluri.

M.C. și V.M.