Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cererea de chemare în judecată…

Cererea de chemare în judecată a șapte deputați comuniști și foști membri Șor, care au afișat mesaje împotriva Marșului Pride pe fațada Parlamentului, din nou pe rolul instanței de judecată

Sursa: realitatea.md

Șapte deputați, printre care Vladimir Voronin și Marina Tauber, vor compărea din nou în fața instanței, după ce o cerere de chemare a acestora în judecată a fost întoarsă pe rol, conform Centrului de Informaţii GENDERDOC-M.

În 2022, cei șapte au fost dați în judecată de GENDERDOC-M după un „flashmob discriminatoriu” pe care l-au organizat la Parlament, potrivit organizației. După aproape doi ani în care cererea de judecată a fost mai întâi scoasă de pe rol, apoi întoarsă, dosarul va fi rejudecat.

În iunie 2022, cu trei zile înaintea Marșului Pride organizat la Chișinău, deputații Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) și ai partidului Șor, scos de atunci în afara legii, au organizat un flashmob la Parlament. Aceștia au afișat mai multe postere, pe care le-au suspendat de la geamurile Legislativului: „Nu dictaturii homosexuale”, „Moldova împotriva festivalului Pride”, „Nu discriminării valorilor tradiționale”, „Moldova nu e Sodoma”.

„La scurt timp, câțiva membri ai GDM din nume propriu, dar și din numele asociații, au dat în judecată deputații. Ei au cerut încasarea prejudiciului material si moral cauzat prin instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuala, în baza legii cu privire la asigurarea egalității”, notează Centrul de Informaţii GENDERDOC-M.

Întreaga listă de aleși ai poporului era formată din Vladimir Voronin, Marina Tauber, Diana Caraman, Valeriu Muduc, Veaceslav Nigai, Inga Sibova și Nicolai Rusol.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos dosarul de pe rol. Judecătorii primei instanțe au considerat că cererea de chemare în judecată a fost depusă de GDM cu încălcări procedurale. Asta deși o cerere de chemare în judecată pe motiv de discriminare nu necesită o procedură legală prealabilă, conform organizației.

„Deși asta nu a însemnat câștig pentru deputați, Diana Caraman, de exemplu, a folosit acest dosar în campania electorală pentru funcția de primar al capitalei. Pe data de 24 octombrie în timpul dezbaterilor electorale la ProTV, Caraman a spus: „Am câștigat chiar azi procesul contra GENDERDOC (…) Și nu vom permite propaganda LGBT în școli, e o poziție principială”.

În pofida deciziei primei instanțe, Centrul GDM a făcut recurs la Curtea de Apel. Acum câteva zile, a doua instanță a permis rejudecarea cauzei și a constatat că Judecătoria Chișinău și-a emis decizia cu „vicii de procedură””, mai indică sursa citată.