Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Care sunt riscurile sarcinii și…

Care sunt riscurile sarcinii și nașterii în cazul adolescentelor

Ilustrație: Meydan TV

Într-o noapte, am primit un sunet. La telefon, o voce copilărească a spus: Am născut un copil, am 13 ani”, relatează șefa Centrului de Reintegrare (orfelinat) Kyamalea Agazade.

Fata în vârstă de 13 ani a născut un copil pe 7 septembrie la Baku, scrie Meydan TV. În prezent, aceasta locuiește într-un orfelinat. Fata a ascuns sarcina chiar și de mama sa.

Pentru copila de 13 ani nașterea este o traumă puternică atât din punct de vedere fiziologic, cât și moral, este un stres foarte mare”, explică Kyamalea Agazade. Aceasta a născut singură acasă. Mama ei a venit când aceasta deja născuse. A chemat imediat urgența.

„Rata mortalității în cazul sarcinii la adolescente este foarte mare. Adică organismul poate atinge un anumit nivel de dezvoltare, dar asta nu înseamnă că este pregătit pentru naștere”, spune psihologa Melek Kerimova.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), complicațiile în timpul sarcinii și nașterii reprezintă principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din întreaga lume. 

Pe de altă parte, statistica referitor la sarcina adolescentelor include doar date cunoscute organelor de drept. 

„Deseori, adolescentele care au rămas însărcinate sunt victime ale violenței sexuale. Și, din păcate, de cele mai multe ori, agresorul este cineva din rudele apropiate. Poate fi unchiul, verișorul sau altcineva dintre cei apropiați. Adică, în practica mea, foarte rar, aproape niciodată nu e cineva străin”, spune psihologa. 

Inclusiv din acest motiv, sarcina adolescentelor o ascund chiar membrii familiei, iar nașterea se desfășoară în condiții casnice. Acest fapt este confirmat și de conducătoarea orfelinatului pentru copii.

Anul trecut, de asemenea, a avut loc un caz similar. Fata care a fost supusă violenței fizice și sexuale din partea tatălui vitreg a născut prematur. Atunci când am anunțat despre aceasta, însă, mi s-au făcut observații că de ce am anunțat? Dar ce să facem? Să ascundem? După publicarea fiecărei istorii de acest gen primim mesaje de la alte fete care au ajuns în situații similare și, astfel, putem să le ajutăm”, spune Agazade.

Ilustrație: Meydan TV

Sarcina și nașterea sunt, adesea, însoțite de riscuri grave, chiar și pentru mamele care au împlinit vârsta majoratului. În fiecare zi, aproximativ 830 de femei mor din cauza complicațiilor asociate cu sarcina sau nașterea în lume, potrivit unui raport OMS. În plus, nu avem practic nicio statistică cu privire la procentul de „bunici timpurii” care au supraviețuit și au dat naștere unui copil sănătos. De asemenea, conform cercetătorilor, aproape toate fetele din sate, până în mijlocul secolului al XX-lea, aveau deja prolaps uterin de la 16 ani, iar la 30 de ani erau deja îmbătrânite. Primii bebeluși într-o familie tânără, de regulă, mureau, pentru că părinţii erau încă „subdezvoltaţi”.

Cu forță dublă

Mamele adolescente (cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani) se confruntă cu un risc mai mare de eclampsie, endometrită postpartum și infecții sistemice decât femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, iar copiii mamelor adolescente sunt expuși unui risc mai mare de a avea greutate mică la naștere, prematuritate și boli grave neonatale, susține OMS.

„În timpul sarcinii, toate organele interne lucrează cu o forță dublă. Și inima, și ficatul, și splina, nu mai vorbesc despre uter. Și asta duce la faptul că, dacă există o boală cronică la unul dintre aceste organe, aceasta este activată în timpul sarcinii”, explică medicul ginecolog Tarana Gasanova.

Dacă organele nu sunt dezvoltate, iar însărcinata încă nu are 18 ani, adică este de vârsta adolescenței, atunci aceste organe sunt supuse unei presiuni nu duble, ci triple. Ele (aceste organe, n.r.) trebuie să lucreze cu o forță și mai mare, ceea ce creează dificultăți serioase și riscuri pentru organism, provocând daune organismului în curs de dezvoltare și duc la apariția diverselor boli acute și cronice”, spune aceasta.

În adolescență, organismul crește activ și are nevoie de o cantitate suficientă de calciu. În timpul sarcinii, o mamă adolescentă este forțată să împărtășească acest oligoelement necesar ei cu copilul său. În același timp, se observă o lipsă de calciu nu numai în corpul viitoarei mame, ci și la făt, ceea ce, la rândul său, duce la tulburări în formarea oaselor copilului. În plus, în timpul sarcinii, uterul crește și începe să exercite presiune asupra organelor interne ale mamei. În acest moment, cel mai mult suferă inima însărcinatei și dacă, anterior, a avut probleme cu inima, atunci sarcina nu va face decât să agraveze situația.

Ilustrație: Meydan TV

În cazul unei sarcini timpurii, medicul are, de asemenea, responsabilitate suplimentară pentru soarta mamei și a copilului. În primul rând, trebuie soluționată problema capacității de a purta sarcina și a naște cu daune minime pentru sănătate. Oricare ar fi decizia, însă, mereu sunt consecințe nedorite, avertizează experții. În cazul întreruperii sarcinii, sunt posibile dificultăți cu concepția ulterioară, inclusiv infertilitatea, deoarece fondul hormonal este perturbat, imunitatea scade, sistemul endocrin este destabilizat, riscul puncției uterine din cauza subdezvoltării sale crește, există riscul unor inflamații grave, precum și riscul înlăturării incomplete a ovulului fetal, ciclul menstrual devine neregulat.

Dacă se decide să păstreze sarcina, fata, de asemenea, se poate confrunta cu anumite dificultăți. Chiar și toxicoza aparent obișnuită la această vârstă poate avea urmări grave, printre care dezvoltarea patologiei cardiovasculare la mamă, insuficiența renală, întârzierea dezvoltării fătului.

Ilustrație: Meydan TV

Potrivit lui Gasanova, sarcina timpurie afectează și sistemul endocrin, care se dezvoltă în perioada adolescenței. Impactul asupra sistemului endocrin, la această etapă, poate provoca o serie de patologii, care nu vor apărea neapărat imediat.

„De exemplu, cancerul de col uterin. Institutele de cercetare din țările dezvoltate au investigat cauzele acestui tip de cancer, iar unul dintre acești factori s-a dovedit a fi activitatea sexuală la o vârstă fragedă. Aceasta afectează colul uterin și femeia este expusă riscului”, spune Gasanova.

Cancerul de col uterin se află, de asemenea, pe primul loc printre tumorile asociate sarcinii. Incidența acestei patologii este de la 1 la 13 cazuri la 10.000 de sarcini.

Printre posibilele complicații, medicii ginecologi avertizează și asupra amenințării rupturii uterine, care este una dintre cele mai grave complicații în obstetrică.

Trauma psihologică

Sarcina timpurie presupune faptul că părintele este o persoană care încă nu s-a format, nu s-a maturizat psihologic, nu conștientizează cine este sau ce vrea. Însă, cea mai mare problemă este alta.

Ilustrație: Meydan TV

Am spus deja că fetele rămân, deseori, însărcinate ca urmare a violenței sexuale. Și, din păcate, în familii, mai ales în Est, oamenii se gândesc, în primul rând, la „a nu scoate gunoiul din casă”. Iar copilul nu-și permite să vorbească deschis cu părinții săi, cu mama sa pe acest subiect, îi este frică, consideră asta ceva rușinos și tace.

Sunt și cazuri când mama sa știe, dar preferă să tacă, întrucât consideră că este o rușine pentru familie. Ba chiar o silește pe fiică să tacă. Și aici vorbim deja despre soarta ruinată a unei fete care nu numai că a supraviețuit violenței sexuale, dar s-a confruntat cu o neînțelegere absolută din partea familiei sale, care, în loc să soluționeze problema, încearcă să ascundă „rușinea”.

E destul de dificil să scoți fetele dintr-o astfel de traumă psihologică. Pentru noi, psihologii, asta poate dura ani”, conchide psihologa Melek Kerimova.