Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Care sunt drepturile tale la…

Care sunt drepturile tale la locul de muncă? Află prin intermediul unei aplicații mobile

O aplicație mobilă lansată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) ajută tinerii din R. Moldova să-și cunoască drepturile în domeniul muncii și să fie mai bine pregătiți pentru a intra pe piața muncii.

Aplicația „Drepturile tinerilor la locul de muncă” este un joc educativ, care poate fi descărcat în mod gratuit de pe Google Play și App Store.

Programul ghidează tinerii să învețe despre contractele de muncă, securitatea socială, condițiile de muncă, sănătatea și securitatea muncii. Fiecare subiect este introdus prin întrebări: teste, întrebări și teste-istorioare, prezentând situații din viața reală.

Aplicația mobilă vine ca o soluție pentru problemele cu care se confruntă tinerii pe piața muncii. Atragerea tinerilor pe piața muncii rămâne în continuare o provocare – 27,4 % dintre tinerii între 15 și 29 de ani sunt clasificați ca inactivi sau dezavantajați. Potrivit datelor statistice, rata șomajului în rândul tinerilor nu indică situația reală de pe piața muncii.

Pe de altă parte, mulți tineri proaspăt angajați nu posedă cunoștințe despre reglementările muncii și despre modul în care acestea se raportează la practica lor de angajare. Fiind presați de nevoia de a găsi un loc de muncă, aceștia acceptă orice ofertă disponibilă, care deseori nu presupune un contract de muncă sau acces la securitate socială și protecție a muncii.

Lansată la finele anului 2020, aplicația „Drepturile tinerilor la locul de muncă” este o premieră pentru R. Moldova și a fost elaborată de OIM în parteneriat cu Biroul Guvernului Republicii Cehe în cadrul proiectului „Reactivarea dialogului social pentru un răspuns eficient la COVID-19 în Moldova prin Parteneriate Locale de Ocupare”. Pe parcursul ultimilor ani, Guvernul Republicii Cehe a susținut mai multe proiecte de abilitare a tinerilor din R. Moldova, printre care și lansarea aplicației mobile „Navigarea Pieței Muncii: Abilități de căutare a locurilor de muncă pentru tineri”. Aceasta este disponibilă gratis în App Store cu abrevierea „SLM” (de la denumirea aplicației în engleză Surf the labour market).