Principală  —  IMPORTANTE   —   Cancerul – o maladie tăcută:…

Cancerul – o maladie tăcută: diagnosticul, tratamentul, prevenirea

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității, după maladiile cardiovasculare. Totuși, cancerul nu este o sentință, dacă se iau măsuri la timp, iar rata de supraviețuire constituie circa 50%.

Veronica Ciobanu, vicedirectoarea Asistență consultativă, IMSP Institutul Oncologic, ne prezintă date generale despre cancer, diagnosticul, prevenirea acestuia, tratamentul, precum și rata de supraviețuire.

Câte persoane în R. Moldova suferă de cancer în prezent?

În anul 2020, în Registrul Național de Cancer erau înregistrate 62 161 de cazuri de cancer, ceea ce constituie 1751,4 cazuri la 100 000 de locuitori.

Incidența prin cancer crește. Total, doar în anul 2020, au fost înregistrate 8548 de cazuri noi de cancer, cele mai frecvente fiind: cancerul colorectal, cancerul glandei mamare, cancerul de piele, cancerul bronhopulmonar, hemoblastozele, cancerul de prostată.

Cum poate fi diagnosticat cancerul?

Traseul pacientului pornește de la medicul de familie din localitatea unde se află pacientul. Ulterior, la necesitate, acesta se adresează la medicul specialist raional, inclusiv, la oncologul raional, și, după aceasta, în instituția terțiară – Institutul Oncologic.

Diagnosticul de cancer este destul de complex. Acesta cuprinde examenul clinic, examenul local, examenele de laborator de rutină, instrumentale și imagistice, examene mai performante, precum tomografia computerizată, rezonanța magnetică, metodele endoscopice. Diagnosticul se pune în baza rezultatului anatomopatologic.

De exemplu, când avem suspiciuni de cancer de col uterin, se ia biopsia din țesutul la nivelul colului uterin, se face analiza în laboratorul histologic, iar rezultatul anatomo-patologic ne dă forma cancerului, tipul său histologic. Ulterior, se diagnostichează răspândirea procesului, adică aflăm dacă este patologie locală sau răspândită. Apoi, se stabilesc metodele de tratament, în funcție de tipul de cancer.

În cazul cancerului mamar, punem accent pe autoexaminarea sânilor, începând cu 18 ani. Ulterior, se face examenul ultrasonografic. Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani trebuie să facă, o dată la doi ani, screening al cancerului glandei mamare.

În țara noastră funcționează trei tipuri de screening: screeningul cancerului colorectal, de col uterin și al glandei mamare.

Screeningul este un proces de testare a populației asimptomatice de o anumită vârstă și la un anumit interval de timp. Pentru colul uterin, scopul screeningului este depistarea proceselor precanceroase.

Pentru cancerul colorectal, avem două grupuri de participare la screening. În primul grup, sunt incluși pacienții cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, prin determinarea sângelui în materiile fecale, o dată la doi ani. În al doilea grup, se includ persoanele care au rude cu cancer. Acestor persoane li se recomandă să facă investigație endoscopică la colonoscopie.

La ce trebuie să atragă atenția oamenii în primul rând?

Cancerul este o maladie tăcută, care nu prezintă simptome inițiale. Oricum, atunci când femeia depistează un nodul în regiunea axilară sau în țesutul glandei mamare, observă retracția mamelonului sau eliminări de orice gen din mamelon, acest fapt reprezintă un semnal de alarmă și ar trebui să apeleze la medic.

Pentru cancerul de col uterin, simptomele inițiale sunt leucoreea, adică eliminări abundente din organele genitale și eliminări de sânge în urma contactului sexual.

Durerile sau pierderea ponderală apar în stadii mai avansate.

Care este rata de supraviețuire a persoanelor bolnave de cancer?

Cancerul este o boală necruțătoare. Rata de supraviețuire depinde de forma morfologică, de organul afectat, de gradul de răspândire, de răspunsul la tratamentele aplicate. În anul 2020, rata de supraviețuire a persoanelor cu cancer, din momentul în care acestea au fost diagnosticate, au început tratamentul și au supraviețuit mai mult de cinci ani, constituie 45,8% (28 461 de persoane).

În ce constă tratamentul și care sunt efectele secundare ale acestuia?

Tratamentul cancerului este unul complex. După ce pacientul este diagnosticat cu cancer, acesta este prezentat Consiliului multidisciplinar, funcția căruia este de a determina metoda de tratament.

În oncologie, poate fi tratament chirurgical, chimioterapic și radioterapic.

Chimioterapia și radioterapia presupun câteva cure de tratament. Între cure se face pauză, pentru a da răgaz organismului de a se recupera, deoarece tratamentele, deseori, dau efecte adverse, cum este alopatia, grețurile, voma.

Cancerul poate fi prevenit?

Recomandările generale pentru populație privind prevenirea cancerului sunt: menținerea greutății corporale în limitele normei pe tot parcursul vieții, adoptarea unui mod de viață în care să fie inclusă activitatea fizică (cel puțin, 30 de minute zilnic), limitarea consumului de alimente cu conținut crescut de grăsimi și conținut scăzut de fibre, evitarea băuturilor îndulcite, consumarea mai multor fructe, legume, cereale, limitarea consumului de carne procesată și, în genere, a alimentelor procesate, a băuturilor alcoolice, renunțarea la fumat, reducerea timpului de expunere la razele ultraviolete etc.

Pentru conformitate, Olga BULAT