Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM: Rata anuală a inflației…

BNM: Rata anuală a inflației a crescut până la 34% în septembrie. „Prețurile de consum vor crește în continuare”

Foto: BNM

Rata anuală a inflației a crescut în R. Moldova până la 34 la sută în septembrie 2022, sau cu 2,2 puncte procentuale față de luna iunie, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Totodată, potrivit prognozei făcute de instituție, prețurile de consum vor crește în continuare. Printre motivele creșterii, BNM menționează micșorarea recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie și războiul din Ucraina.

Conform hotărârii Comitetului executiv al BNM din 8 noiembrie, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 21,50 la sută anual. La fel, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight – la nivelul de 19,50 la sută anual.

„Conform prognozelor anterioare și a celei curente, inflația anuală în trimestrul IV 2022 va atinge nivelul maxim și va schimba traiectoria, diminuându-se pentru toată perioada prognozată. În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al BNM.

În condițiile existenței riscurilor și incertitudinilor majore, în momentul în care balanța riscurilor se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura readucerea și menținerea inflației în proximitatea țintei”, potrivit unui comunicat publicat de BNM.

Reprezentanții BNM subliniază că economia mondială a încetinit puternic în contextul unor incertitudini sporite. „Războiul și criza economică în desfășurare duc la scăderea cererii și creșterea prețurilor în același timp. Cotațiile înalte, pe parcursul unei perioade îndelungate, la materiile prime, îndeosebi la resursele energetice, reduc economiile, investițiile și puterea de cumpărare a populației”.

„Hotărârea OPEC+ de a micșora oferta cumulată cu 2 milioane de barili pe zi, pentru a opri scăderea prețului la petrol, face parte din cazurile ce denotă cum oferta de resurse energetice reflectă prioritatea intereselor geopolitice în defavoarea echilibrului economic în această perioadă. Prețul gazului în Europa depășește cu mult maximele ultimilor ani, din cauza opririi livrărilor din Rusia. Aprecierea dolarului SUA pe fundalul deprecierii euro și a lirei sterline, toate la niveluri record, prezintă structural diferit piețele financiare internaționale. Euro rămâne sub paritate față de dolarul SUA din cauza crizei energetice din Europa și a diferențelor substanțiale dintre ratele de politică monetară”, se mai arată în comunicat.

Astel, potrivit prognozei BNM, temperarea economiei mondiale și oferta restrânsă, „cauzată de creșterea riscurilor geopolitice, vor influența cotațiile la materiile prime”.

„Prețurile de consum vor crește în continuare, cel puțin, de la micșorarea recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie, războiul din Ucraina, ajustarea tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe (cu efectele lor secundare), indexarea pensiilor și de la creșterea salariilor.

Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul II 2024. Această dinamică va fi determinată de toate componentele inflației. Cererea agregată va fi negativă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, dar și datorită condițiilor monetare restrictive, însă va fi stimulată de impulsul fiscal pozitiv”, estimează BNM.