Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, după…

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, după ce Curtea Constituțională a respins validarea mandatului de deputat al Svetlanei Popa: „Vom apăra dreptatea la CEDO”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) va depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) cu referire la decizia luată de Curtea Constituțională (CC) de a respinge validarea mandatului de parlamentar al Svetlanei Popa, de pe listele blocului.

Potrivit unui comunicat emis de BCS marți seara, decizia Înalții Curți este una „pur politică”.

Conform opiniei juriștilor, Curtea Constituțională nu a prezentat nici un argument pertinent din punct de vedere juridic, astfel decizia luată poate fi considerată pur politică, comanditar și beneficiarul căreia este partidul Maiei Sandu.

Menționăm că hotărârea instanței cu privire la mandatul de consilier municipal, deținut anterior de Svetlana Popa, nu are tangențe și legătură juridică cu mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, doamna Svetlana Popa a prezentat magistraților constatarea instanței de judecată superioare prin care s-a stabilit lipsa de obiecții în raport cu doamna Popa. […]

Vom apăra dreptatea la CEDO”, se arată în comunicat.

Marți, 16 ianuarie, Curtea Constituțională (CC) a respins validarea mandatului de parlamentar al Svetlanei Popa, de pe listele blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a declarat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată.

„Se respinge propunerea Comisiei Electorale Centrale de a valida mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova al doamnei Svetlana Popa, candidată supleantă pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

În iulie 2023, Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind sancționată cu amendă de 3 mii de lei. Totodată, a fost suspendată din funcția de consilieră municipală pentru o perioadă de opt luni. Hotărârea a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.