Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile vor putea vinde anticipat,…

Autoritățile vor putea vinde anticipat, fără o decizie de confiscare, mijloacele de transport sechestrate. Proiectul de lege, votat în lectură finală

Mijloacele de transport sechestrate vor putea fi vândute anticipat, în lipsa unei condamnări definitive a persoanei sau a unei decizii de confiscare. În acest sens, Parlamentul a adoptat în lectură finală, cu votul a 51 de deputați, un proiect de lege care are scopul de a eficientiza activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).

Autorii proiectului menționează că, în cazul mijloacelor de transport, valoarea acestora se diminuează în timp și, drept rezultat, sunt prejudiciate interesele statului.

De asemenea, modificările legislative oferă posibilitatea de a emite ordinul de înghețare a bunurilor infracționale pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare, „pentru ca persoanele vizate să nu reușească să le transfere pe numele altor persoane sau să le înstrăineze, până la aplicarea sechestrului”, potrivit Parlamentului.

În perioada 2019-2021, în bugetul de stat au ajuns doar 11,9 milioane de lei de pe urma sechestrelor aplicate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, nu 30,7 de milioane de lei, așa cum reiese din datele prezentate anterior de Ministerul Finanțelor, în urma unei solicitări de informații a ZdG. 

Informația se regăsește într-un răspuns oficial oferit de către Serviciul Fiscal de Stat în contextul anchetei publicate anterior de ZdG în care am constat că deși Agenția indisponibilizează anual bunuri de miliarde, în bugetul de stat ajunge sub 1% din valoarea acestora.