Principală  —  Ştiri   —   Asociația Forța Fermierilor solicită „întâlnire…

Asociația Forța Fermierilor solicită „întâlnire urgentă” cu noua guvernatoare a Băncii Naționale

Imagine-simbol

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au expediat o scrisoare deschisă la adresa Ancăi Dragu, noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), cu solicitarea de a organiza o „întrevedere urgentă”, în scopul „identificării prompte a soluțiilor pentru agricultorii aflați în incapacitate de plată”.

„Forța Fermierilor” motivează scrisoare prin faptul că, în 2022-2023, sectorul agrar național „a fost grav afectat de multiple crize, generate de război din Ucraina, precum și de calamitățile naturale”. Aceștia reiterează că nu au primit ajutor din partea autorităților, „spre deosebire de alte țări din Europa de Est”.

Iar crizele, zic ei, au dus la faptul că „sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare”.

Cu regret, relevăm și o lipsă de comunicare din partea predecesorului dumneavoastră, care a refuzat să poarte un dialog pe marginea soluțiilor pentru agricultori, care se află în dificultate de plată față de sistemul bancar”, constată Asociația.

Fermierii au protestat în capitală în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie, când și-au retras tehnica agricolă din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Agricultorii cereau autorităților centrale introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că „așa-numitul moratoriu propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită vineri, 22 decembrie, la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a doua zi după demiterea fostului guvernator, Octavian Armașu.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova joi, 21 decembrie, în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat de la șefia BNM.