Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape 77 de milioane de…

Aproape 77 de milioane de dolari, transferați de USAID către Guvernul R. Moldova, pentru rambursarea costurilor record pentru energia electrică pe parcursul iernii trecute

Sursa: USAID Moldova/Facebook

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID) a anunțat miercuri, 20 septembrie, că a fost încheiată procedura de transfer a $76,8 de milioane în calitate de suport bugetar direct către Guvernul R. Moldova, în cadrul angajamentului USAID de a oferi o asistență de $300 de milioane pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova.

Acești bani, transferați prin intermediul Băncii Mondiale, vor fi destinați rambursării costurilor record pentru energia electrică pe parcursul iernii 2022-2023.

USAID menționează că va coopera cu partenerii săi cu scopul de a asigura monitorizarea asistenței bugetare, pentru a garanta transparența tuturor proceselor de rambursare a costurilor.

„Pe lângă această asistență, Statele Unite au oferit sprijin R. Moldova pentru a răspunde impactului economic, energetic, de securitate și umanitar cauzat de războiul lui Putin împotriva Ucrainei, în același timp avansând agenda de reforme economice și democratice.

În urma invaziei brutale a Rusiei în Ucraina și declanșarea crizei energetice și logistice, USAID a susținut R. Moldova pentru consolidarea securității energetice și stabilirea parteneriatelor cu noi furnizori de resurse energetice”, notează Agenția.

Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat, în luna februarie 2023, un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea independenței energetice a R. Moldova.