Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ SUA vor acorda un…

VIDEO SUA vor acorda un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova

Sursa foto: Unian

Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea independenței energetice a R. Moldova.

Anunțul a fost făcut de către Samantha Power, Administratoarea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) vineri, 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina.

„Intenționăm să furnizăm până la 300 de milioane de dolari în asistență energetică de urgență pentru Moldova, pentru a crește producția locală de energie electrică, pentru a oferi sprijin fiscal și pentru a îmbunătăți interconectivitatea dintre Moldova și Uniunea Europeană”, se menționează într-un comunicat al Casei Albe.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că Statele Unite ale Americii (SUA) intenționează să anunțe un ajutor de 250 milioane de dolari pentru Ucraina și o asistență de 300 milioane de dolari pentru R. Moldova în vederea consolidării securității energetice a acestor țări, informează Reuters.

Sprijinul financiar atât pentru țara noastră, cât și pentru Ucraina ar urma să fie anunțat de administratoarea USAID, Samantha Power, în ziua marcării unui an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, adică pe 24 februarie.

„Guvernul Statelor Unite își menține angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să mențină stabilitatea și funcționarea sistemului său de energie electrică în contextul atacurilor brutale și neîncetate asupra infrastructurii critice din partea forțelor rusești”, se arată într-un proiect de lege consultat de Reuters.

Din cele 300 milioane de dolari pentru R. Moldova, 80 milioane de dolari ar urma să fie destinate pentru compensarea facturilor la energia electrică, 135 milioane de dolari ar urma să fie direcționate către proiectele de producere a energiei electrice, iar 85 milioane de dolari – pentru aprovizionarea R. Moldova cu energie din surse alternative, conform unui alt document consultat de Reuters.

„Această asistență va ajuta R. Moldova să răspundă nevoilor urgente create de războiul declanșat de Putin în Ucraina (…)”, se mai arată în proiect.