Analiză Rusia ar fi avantajată de o eventuală victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale din România

Rusia ar fi avantajată de o eventuală victorie a lui George Simion la alegerile prezidențiale din România. Acesta nu numai că ar putea opri ajutorul militar pentru Ucraina, dar ar putea avea și pretenții teritoriale de la aceasta. Un alt risc ar fi numirea ca prim-ministru a pro-rusului Călin Georgescu, scrie Biziday, făcând referire la o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington.
ISW evidențiază în analiza sa că, recent, poziționările lui George Simion au indicat o aliniere parțială cu obiectivele Federației Ruse în regiune. Acesta a declarat că, dacă va deveni președinte, România nu va mai trimite ajutor militar sau financiar Ucrainei, o măsură care ar slăbi capacitatea Kievului de a rezista agresiunii ruse.
Mai mult, Simion a promovat în trecut idei revizioniste privind granițele României, sugerând că țara ar trebui „să-și recupereze teritoriile istorice”, inclusiv din vestul Ucrainei – o retorică asemănătoare justificărilor Kremlinului pentru invadarea Ucrainei. Atât Ucraina, cât și R. Moldova i-au interzis lui Simion accesul pe teritoriul lor, invocând activități anti-statale și discursuri care le subminează suveranitatea. Oficiali moldoveni l-au acuzat pe Simion că are legături cu serviciile secrete ruse, dar nu au publicat dovezi ale acestor acuzaţii.
„Simion a amenințat într-un interviu acordat cotidianului Telegraph, în martie 2025, că va rupe tratatul de cooperare în domeniul apărării dintre România și Marea Britanie, în baza căruia Armata Română antrenează forțele ucrainene în Marea Britanie și care include un comitet mixt pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina, dacă Ucraina «nu învață cum să se comporte și să respecte drepturile vorbitorilor de limbă română din Ucraina» (…).
Declarațiile lui Simion despre Ucraina reflectă încercarea Kremlinului de a justifica invaziile sale în Ucraina, Rusia susținând că a trebuit să protejeze minoritățile vorbitoare de limbă rusă care trăiesc în Ucraina de presupusele practici discriminatorii ale guvernului ucrainean. Declarațiile lui Simion cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei și a Moldovei reflectă afirmațiile Kremlinului potrivit cărora părți din Ucraina aparțin altor state vecine și că fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice fac parte de drept din Rusia de astăzi”, mai arată ISW.
Un alt motiv de îngrijorare pentru partenerii occidentali este intenția lui Simion de a-l numi pe Călin Georgescu, un politician pro-rus, în funcția de prim-ministru, mai evidențiază ISW: „Georgescu este cunoscut pentru poziții deschis ostile față de NATO și UE”. Deși Simion s-a distanțat parțial de aceste opinii, el susține în continuare că Georgescu este „voința poporului” și că l-ar propune pentru funcția de premier dacă va câștiga președinția.
Contextul politic din România este în continuă transformare, notează ISW, în urma demisiei liderului PSD Marcel Ciolacu și a posibilei reconfigurări a coaliției de guvernare. În acest climat de incertitudine, ascensiunea politică a lui George Simion și declarațiile sale controversate privind Ucraina și relațiile externe sunt urmărite cu atenție de partenerii occidentali, în special în perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 18 mai. Miza este considerată una majoră, întrucât România joacă un rol esențial în sprijinirea Ucrainei și în menținerea stabilității pe Flancul Estic al NATO.