ANALIZĂ IDIS VIITORUL SUA, printre puținele piețe unde relațiile comerciale ale R. Moldova au crescut în ultimii doi ani datorită exporturilor

SUA este una dintre puținele piețe unde relațiile comerciale ale R. Moldova au crescut în ultimii doi ani datorită exporturilor. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, a declarat vineri, 18 aprilie, 2025, că în relațiile comerciale dintre cele două țări „s-au întâmplat anumite fenomene, care merită atenție, pe fundalul subiectului privind tarifele impuse R. Moldova de către noul președinte al SUA, Donald Trump”.
Potrivit expertului, exporturile R. Moldova în SUA în 2015 au totalizat 22 milioane de dolari. În 2016 – 17 milioane de dolari, 2019 – 24,3 milioane de dolari, 2022 – 51,5 milioane de dolari, iar în 2024 – 90,2 milioane de dolari.
„Doi ani la rând, 2023 și 2024, exporturile moldovenești în alte țări în general scad, însă către SUA au fost în creștere. Exact când a început a crește comerțul nostru cu SUA, ne sunt impuse noi tarife”, spune expertul.
Veaceslav Ioniță susține că sunt doar șase state unde în acești doi ani exporturile moldovenești au fost în creștere. Este vorba de Cehia (+109,2%), SUA (+75,2%), Grecia (+100,9%), Polonia (+25,4%), Georgia (+62,1%) și Lituania (+18%).
„În aceste șase țări exporturile noastre au crescut cu 231 mil/USD (+67%). În cazul Cehiei este export de produse procesate a materiei prime, care nu este de origine moldovenească, pentru industria automotive. În cazul SUA este export de produse moldovenești autohtone. În restul țărilor, unde R. Moldova realizează exporturi, acestea au scăzut cu 1 mild/USD (-27%)”, a spus Veaceslav Ioniță.
Analizând exporturile R. Moldova în SUA din totalul exporturilor, economistul a declarat că în 1995 acestea au reprezentat 1,1%. În 1997 – 5,5%; 1998 – 2,9%; 2002 – 5,4%; 2009 – 1%; 2014 – 1,4%; 2017 – 0,8%; 2021 – 1%; 2023 – 1,5%, iar în 2024 – 2,5%.
„A fost o explozie a exporturilor către SUA în 2024. Dar mai avem de exportat până a ajunge la nivelul din anii 1997. Potențialul nostru este mare, sperăm că aceste noi tarife nu ne for afecta, dacă Guvernul va identifica agenții economici care au reușit să facă aceste exporturi în SUA pentru a-i susține să continue exporturile”, declară economistul.
Vorbind despre comerțul extern dintre R. Moldova și SUA, analistul economic a afirmat că „comerțul a fost stabil până în 2010, până la 100 miliarde de dolari, cele mai multe fiind importuri, circa 75%, exporturile fiind relativ 25%.
„Se importa de trei ori mai mult decât se exporta. După 2010 am avut o
- creștere și mai mare a importurilor. În ultimii doi ani, piața SUA are câteva semnificații pentru R. Moldova: 1) este una dintre piețele de export unde ponderea produselor moldovenești a crescut, în timp ce către alte state, unde Republica Moldova realizează exporturi, au scăzut;
- 2) este una dintre puține cazuri când balanța comercială se îmbunătățește. În ultimii doi ani, comerțul R. Moldova cu SUA a crescut exclusiv datorită exporturilor. La importuri stăm pe loc. SUA este una dintre puținele piețe unde relațiile comerciale cresc datorită exporturilor din R. Moldova și nu importurilor din SUA”, a afirmat analistul economic.
Despre gradul de acoperire al importurilor din SUA cu exporturile din R. Moldova, acesta a menționat că „a fost îmbunătățită balanța comercială cu SUA de două ori”
„A fost un singur an când R. Moldova a exportat mai mult de către SUA decât a importat, în rest s-a importat de 3-4 ori mai mult. Datorită creșterii bruște a exporturilor din ultimii doi ani, R. Moldova și-a îmbunătățit semnificativ balanța comercială cu SUA”, a menționat expertul.
Economistul susține că în 2023 și 2024, R. Moldova a reușit să exporte, în cantități semnificative, vermut, vin combinat cu ierburi, iar 99% din tot exportul de vermut a fost îndreptat către SUA.
Potrivit expertului, anterior acest produs, deși se fabrica, era exportat în volume mici. Însă, în 2024, R. Moldova a devenit al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, deținând o cotă de 5,6%. R. Moldova, pe piața globală a exporturilor de vermut, dacă în 2020 a deținut o cotă de 0,1%; în 2021 – 0,2%; 2021 – 0,2%; 2023 – 0,5%; în 2024 a ajuns la 5,6%. „Dintre vermuturile importate în SUA, fiecare a cincea sticlă este din R. Moldova”, spune expertul.
Analistul economic susține că pentru R. Moldova piața SUA este de doar 2,5%, dar prezintă un potențial enorm.
„R. Moldova, a reușit în ultimii doi ani, în contextul în care exporturile în alte state au scăzut, să-și creastă ponderea exporturilor în SUA. În contextul în care în R. Moldova balanța comercială este negativă cu toate țările, cu SUA a fost îmbunătățită balanța comercială.
Exporturile moldovenești de băuturi alcoolice în creștere din ultimii doi ani se datorează exclusiv SUA. Tot ce au de făcut autoritățile R. Moldova este să afle cine sunt exportatorii care au reușit să exporte masiv pe piața SUA, să le ofere sprijin și să întreprindă măsuri ca rezultatele pozitive privind exporturile în SUA să fie înregistrate în continuare”, a conchis analistul economic.
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993, care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.