Principală  —  IMPORTANTE   —   Alertele false cu bombă ar…

Alertele false cu bombă ar avea legătură cu acordarea R. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, consideră procurorii. Detalii despre investigație

Alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi fost organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Oamenii legii mai susțin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE și în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulți suspecți, din țară și de peste hotare, iar acțiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, potrivit informațiilor acumulate de grupul de investigație.

„Astfel, în cadrul dosarului, sunt analizate și evoluțiile statului pe diverse domenii – acordarea statutului de stat candidat în Uniunea Europeană, ajutoare de diverse categorii, vectorul de dezvoltare externă – versus amenințările tot mai frecvente, împrejurări care în una din versiunile anchetei procurorii le consideră deloc întâmplătoare”, potrivit unui comunicat al PCCOCS.

Procurorii mai afirmă că „episoadele acestor infracțiuni au un impact cu atât mai negativ, cu cât sunt înfăptuite în perioada desfășurării războiului din Ucraina, ceea ce adaugă neliniște în societate”.

Alerta cu bombă de luni, 18 iulie, de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-a dovedit a fi falsă. În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, polițiștii nu au depistat obiecte sau substanțe explozibile. Ofițerii secției investigare infracțiuni și urmărire penală a IP Buiucani au dispus mai multe acțiuni în vederea identificării autorului alertei cu bombă.

Recent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situației” din R. Moldova și o modalitate de verificare a capacității instituțiilor statului de a reacționa. Declarația șefei statului a fost făcută miercuri, 13 iulie, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Procuratura Generală a decis examinarea cauzelor penale privind cele peste 50 de alerte false cu bombă de pe teritoriul R. Moldova de marți, 5 iulie, într-o procedură unică, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat al PCCOCS, investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce ar fi determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții.

Potrivit PCCOCS, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pe acest caz formarea unui grup din ofițeri de investigație de la Inspectoratul Național de Investigații și ofițeri de la Serviciul de Informații și Securitate.