Principală  —  IMPORTANTE   —   Alerta cu bombă de la…

Alerta cu bombă de la Curtea Supremă de Justiție s-a dovedit a fi falsă: pe caz a fost inițiat un proces penal. Ce amendă riscă autorul alarmei

UPDATE: Alerta cu bombă de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-a dovedit a fi falsă. În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, polițiștii nu au depistat obiecte sau substanțe explozibile. Ofițerii secției investigare infracțiuni și urmărire penală a IP Buiucani au dispus mai multe acțiuni în vederea identificării autorului alertei cu bombă.

Potrivit Svetlanei Scripnic, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, pe caz a fost inițiat un proces penal pentru „comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism”, iar persoana culpabilă de infracțiune riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Știrea inițială:

Oamenii legii au fost sesizați luni dimineață, 18 iulie, precum că în incinta Curții Supreme de Justiție (CSJ) este amplasat un obiect explozibil. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Svetlana Scripnic, ofițeră de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, care a precizat faptul că toate persoanele au fost evacuate din instituție.

În urmă cu două zile, la CSJ a avut loc o alertă cu bombă, care după câteva ore de verificări, s-a dovedit a fi falsă. În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, nu au fost depistate obiecte sau substanțe explozibile.

Recent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situației” din R. Moldova și o modalitate de verificare a capacității instituțiilor statului de a reacționa. Declarația șefei statului a fost făcută miercuri, 13 iulie, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Joi, 14 iulie, Procuratura Generală a anunțat că a decis examinarea cauzelor penale privind cele peste 50 de alerte false cu bombă de pe teritoriul R. Moldova de marți, 5 iulie, într-o procedură unică, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat al PCCOCS, investigațiile au în vedere atât implicarea cetățenilor din interiorul statului, cât și din afară, ceea ce ar fi determinat și inițierea cooperării cu alte jurisdicții.

Potrivit PCCOCS, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pe acest caz formarea unui grup din ofițeri de investigație de la Inspectoratul Național de Investigații și ofițeri de la Serviciul de Informații și Securitate.