Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   ALEGERI PREZIDENȚIALE 2020/ De astăzi…

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2020 De astăzi începe depunerea actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților

De astăzi, 1 septembrie 2020, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală.

Potrivit prevederilor Codului electoral, „grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă”.

Termenul limită în care pot prezenta listele cu semnături este de 11 septembrie, iar CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Pentru ca un candidat să fie înregistrat în cursă, grupul de inițiativă trebuie să adune minim 25 de mii de semnături valabile. Ulterior, în funcție de data depunerii actelor, va fi stabilită și ordinea în buletinele de vot. Dacă în aceeași zi sunt înregistrați mai mulți candidați, atunci se trage la sorți.

Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova îl puteți găsi mai jos.

Regulament CEC alegeri prezidențiale by Ziarul de Gardă on Scribd

În acest context, Comisia informează că documentele se vor depune la sediul Comisiei Electorale Centrale (aflat pe adresa: mun. Chișinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202), în zilele de:

  • 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11 septembrie, între orele 9.00 – 17.00;
  • 5 și 6 septembrie, între orele 10.00 – 16.00.