Principală  —  IMPORTANTE   —   Ajun de Crăciun la „străinii…

Ajun de Crăciun la „străinii de la marginea satului”

Scriam, acum câteva săptămâni, despre doi oameni, Natalia Gabor și Serghei Cunițchi, pe care soarta i-a aruncat la o margine a satului Onești, raionul Strășeni, sub geana pădurii din localitate.

Cu ceva timp în urmă, soarta de pacienți ai Spitalului de Psihiatrie i-a apropiat, iar astăzi își duc zilele în condiții greu de imaginat, deoarece nu există o instituție specializată în care aceștia ar putea cel puțin ierna. În căsuța veche, de la marginea satului Onești, Natalia și Serghei au ajuns cu sprijinul unui pacient al Spitalului de Psihiatrie, care îl cunoscuse pe Serghei și a vrut să-l ajute, după externare.

Citiți și: VIDEO/ Străinii de la marginea satului: „Noi nu suntem niște reziduuri, iar dacă suntem aruncați, trebuie să știm de ce și pentru ce”

De la o zi la alta, problemele lor se aprofundează, la fel cum se complică și situația altor pacienți, în condițiile în care, în urma reformării serviciilor spitalicești de asistență psihiatrică, aceștia au fost trimiși pe la casele lor să se integreze în comunități și să-și trăiască viețile alături de oameni aparent sănătoși. Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova, ar fi 71 494 de pacienți cu probleme de sănătate mintală, specialiștii constatând că numărul acestora poate fi mult mai mare, întrucât frica de stigmatizare îi determină pe mulți să tacă despre problemele lor.

În ajun de Crăciun, ZdG, împreună cu Felicia Crețu, directoare executivă a Asociației ACASĂ, au ajuns în vizită la Natalia și la Serghei, încercând să le ofere mici șanse de sărbătoare. Așa cum în căsuța lor de la marginea satului e frig și mult întuneric, Felicia Crețu a decis să le aducă perne și plapume calde, dar și produse alimentare pentru o posibilă masă de Crăciun.

„Pentru ei e important să știe că nu sunt absolut singuri, că cineva se gândește la ei”, ne-a spus Felicia Crețu, amintind că, în țările europene, astfel de persoane se bucură de suportul comunității, sunt implicați în diverse activități de voluntariat sau chiar de muncă.

Natalia s-a bucurat mult de vizită și s-a oferit să împartă din daruri și altor persoane, care au mare nevoie de ajutor în această perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Serghei, care acum câteva săptămâni, când îl cunoscusem, zicea că lunile reci ale anului nu sunt pentru lupte, ci pentru pregătiri de Crăciun și de Revelion, părea mai stresat și mai detașat, din cauza frigului. Ne-a spus că și-ar dori mult să ierneze în altfel de condiții și că persoanele care suferă din cauza problemelor de sănătate mintală ar trebui să fie asigurate cu un loc de trai cald și cât de cât confortabil, pentru că ei singuri nu pot rezolva astfel de situații.

Ministerul Sănătății anunța recent că elaborează un nou Program național de sănătate mintală pentru anii 2022-2026, care presupune îmbunătățirea condițiilor de menținere a sănătății și bunăstării mintale pentru persoane de orice vârstă, pe tot parcursul vieții și dezvoltarea infrastructurii sistemului de sănătate mintală, conform standardelor internaționale.

ZdG va urmări în ce măsură acest Program național va face mai ușoară și viața „străinilor de la marginea satului”.