Principală  —  IMPORTANTE   —   Acuzații reciproce între CEC și…

Acuzații reciproce între CEC și MAN pe marginea raportului privind gestiunea financiară a partidului politic

Sursă foto: MAN

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a respins luni, 19 mai, cererea prealabilă a partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Ion Ceban, prin care a fost solicitată anularea unei decizii în legătură cu supravegherea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul doi al anului 2024.

Totodată, reprezentanții instituției susțin că n-au aplicat nicio sancțiune formațiunii politice, acuzându-l pe Ceban că încearcă să inducă în eroare opinia publică. Edilul capitalei a declarat anterior că CEC a aplicat partidului o sancțiune „pentru un interviu apărut într-o revistă, tratat de CEC drept cheltuială electorală”.

Astfel, Comisia menționează într-un comunicat că a identificat difuzarea, pe parcursul lunii decembrie 2024, prin intermediul dispozitivelor de publicitate din spațiul public (ecrane LED), din gestiunea unui difuzor de publicitate, imagini cu liderul MAN, Ion Ceban, de pe coperta unei reviste, serviciu care nu ar fi fost indicat în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice.

„Promovarea revistei și implicit a subiectului publicității politice prin difuzarea imaginii unui președinte al unui partid politic pe coperta unei reviste prin intermediul dispozitivelor de publicitate, nu poate fi interpretată altfel decât un serviciu de publicitate prestat. Astfel, Comisia a reiterat că susținerea financiară sub orice formă, directă sau indirectă a partidelor politice urmează a fi indicată în rapoartele privind gestiunea financiară, fiind astfel supusă tuturor rigorilor legale privind raportarea și evaluarea cheltuielilor aferente. La rândul său, subiectul publicității politice avea obligația de a include în raportul privind gestiunea financiară detaliile costurilor contractuale sau valoarea donației sub formă de proprietăți sau bunuri, servicii gratuite sau în condiții mai avantajoase decât valoarea comercială, pentru a asigura transparența și conformitatea cu prevederile legale.

Prin urmare, Mișcarea Alternativa Națională urma să reflecte în raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 venituri și cheltuieli sub alte forme legate de promovarea imaginii liderului de partid de către publicația periodică respectivă prin intermediul difuzorului de publicitate”, se spune în comunicat.

Reprezentanții instituției precizează că raportul prezentat de către partidul condus de Ceban „nu conținea informații despre suportarea cheltuielilor pentru promovarea imaginii liderului acestuia prin intermediul revistei”.

„(…) Comisia a atenționat partidul politic asupra acestei carențe și a obligației de a prezenta, până la 19 mai 2025, ora 17:00, raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 corectat, în care vor fi reflectate informațiile lipsă.

Comisia a reținut că încercările petentului de a induce în eroare autoritatea și opinia publică prin manipularea informației că ar fi fost sancționat pentru oferirea unui interviu și publicarea acestuia de către o publicație periodică nu este justificată sub nicio formă, ori Comisia nu a aplicat partidului nicio sancțiune. Comisia, în calitate de organ de supraveghere și control privind respectarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, a analizat exclusiv elementele legate de prestarea unui serviciu de promovare a imaginii unui subiect al publicității politice, președintele unui partid politic, dar și lipsa acestei donații în raportul privind gestiunea financiară prezentat Comisiei.

Comisia a subliniat că nu intervine în niciun fel și nu limitează libertatea de exprimare, iar publicațiile periodice au tot dreptul să ceară opinia oricărui politician și este la latitudinea editorială a publicațiilor să macheteze coperțile așa cum consideră de cuviință și să le vândă publicului. Unica pretenție a Comisiei s-a rezumat la promovarea/difuzarea, chiar și gratuită a acestei ediții pe ecranele LED ce aparțin unui difuzor de publicitate (…).

Respectiv, partidului politic îi revine obligația de a prezenta raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul al doilea al anului 2024, ghidându-se de aspectele invocate în hotărârea Comisiei. Această obligație decurge din cadrul normativ aplicabil partidelor politice și constituie un element esențial în asigurarea transparenței finanțării formațiunii politice”, subliniază Comisia.

Reacția lui Ceban

În replică, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a acuzat Comisia că ar pune „presiune pe partidul MAN”, susținând că a cerut „suspendarea și anularea hotărârii CEC”.

„(…) Partidul MAN a avut obligația legală de a depune raportul privind gestiunea financiară pentru anul 2024 prin subsistemul informativ gestionat de CEC, până la data de 31 martie 2025. Raportul respectiv a fost inițiat pe 26 martie 2025, dar trezorierul partidului a constatat deficiențe tehnice ale sistemului „Control Financiar” al CEC, care făceau imposibilă crearea și transmiterea raportului corect și deplin.

Deficiențele au fost raportate către CEC pentru a fi înlăturate, iar, pentru a ne asigura, am depus raportul prin transmiterea acestuia pe adresa de poștă electronică a CEC. După remedierea erorilor tehnice de către CEC, raportul respectiv a fost introdus și în subsistemul informatic. Totuși, CEC a constatat depunerea tardivă a raportului. În acest fel, considerăm că CEC, care este dominat de PAS prin cei 6 membri ai săi din 9, pune presiune pe partidul MAN și interpretează defavorabil orice circumstanță posibilă, impunându-ne erorile tehnice ale sistemului său. Am solicitat suspendarea și anularea hotărârii CEC, deoarece este una cu evidentă tentă politică și de intimidare față de partidul MAN”, a scris Ceban pe Facebook.

Pe 16 mai 2025, Ceban anunța pe Facebook că MAN a fost sancționat de CEC pentru „un interviu apărut într-o revistă”. Afirmația însă a fost respinsă de Comisie.

„Am depus o contestație la Comisia Electorală Centrală, după o sancțiune complet aberantă. CEC-ul, controlat de PAS prin cei șase membri din nouă – un aparat de executat ordinele puterii, funcționează nu ca o instituție independentă, ci ca o mână a partidului de guvernare și a președinției. Am fost sancționați pentru un interviu apărut într-o revistă, tratat de CEC drept „cheltuială electorală”. După logica lor absurdă, orice politician care apare într-un material de presă ar trebui să-l raporteze ca pe o cheltuială (…)”, susținea el.