Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   A fost găsit corpul bancherului…

A fost găsit corpul bancherului din Tadjikistan, care a fost omorât de un „grup criminal” din care făcea parte atacatorul de la Aeroport

Sursa foto: Asia-Plus

Corpul neînsuflețit al bancherului Shuhrat Ismatulloev, răpit pe 23 iunie de către o „organizație criminală” din care făcea parte și atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău, a fost găsit în Penjikent. Acest lucru a fost anunțat de procurorul general al Tadjikistanului, Yusuf Rahmon, la o conferință de presă, scrie presa locală.

Potrivit acestuia, cadavrul a fost găsit pe o mică insulă din mijlocul râului Sarazm, în urmă cu două zile.

„Identitatea lui a fost stabilită de către dentistul care i-a tratat dinții. Au fost desemnate și alte examinări pentru stabilirea identității, informații detaliate vor fi furnizate în zilele următoare”, a declarat procurorul.

Procuratura Generală din Tadjikistan a venit vineri, 7 iulie, cu detalii despre cazul de răpire al bancherului Shuhrat Ismatulloev. Potrivit organelor de drept de la Dușanbe, Saidmurodov Dilshod, conducătorul „grupului criminal organizat”, a elaborat planul privind răpirea bancherului în martie 2022.

„Pe 23 iunie 2023, la ora 20:10, pe strada Zakarié Rozi din Dușanbe, Saidmurodov, împreună cu alți membri ai grupului infracțional organizat – Rustam Karimovici Ashurov, Shohrukh Hujayev, Akbar Akramovici Ahmedov și alții, profitând de ocazie, l-au urcat cu forța pe Ismatulloyev S. A. în automobilul „Hyundai Sonata” de culoare neagră, ce avea numerele de înmatriculare 01-97M01, și s-au îndreptat în direcția satului Shodob-1.

Pe 24 iunie, la ora 03:00, într-una dintre casele din satul menționat, aceștia l-au torturat pe Ismatulloyev folosind forța fizică, un pistol cu electroșocuri și alte mijloace, iar ulterior l-au ucisApoi, pentru a ascunde urmele crimei, grupul infracțional organizat a aruncat cadavrul lui Ismatulloyev S.A. și autoturismul „Hyundai Sonata” în râul Zarafșan la kilometrul 130 al autostrăzii Dușanbe-Chanak. În aceeași zi, Saidmurodov D.H. și Akhmedov A.A. au fugit în Federația Rusă, Khujaev S.H. în Republica Turcia, iar Ashurov R.K. a fugit în Republica Turcia la 25 iunie și ulterior în R. Moldova la 30 iunie”, se mai arată în comunicat.

Bancherul Shuhrat Ismatulloev, în vârstă de 49 de ani, a fost o persoană apropiată lui Hasan Asadullozoda, președintele „Orienbank” ( o bancă din Tadjikistan, n.red.) și cumnatul președintelui tadjik Emomali Rahmon. Incidentul a creat o mare agitație în societate și a dus la o varietate de ipoteze și versiuni.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat. Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov este cetățeanul Republicii Tadjikistan care a împușcat mortal un polițist de frontieră și un inspector de securitate în Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

 „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”

Atacatorul de la Aeroport a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Muntean și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus mamei sale atacatorul de la Aeroport.

Câteva secvențe video în care apare mama lui Rustam Ashurov, vorbind la telefon cu fiul ei care se afla în acel moment pe Aeroportului Internațional Chișinău după ce a comis crima, au fost publicate de ParvizTV, o pagină pe Instagram care transmite știri din Tadjikistan. Cineva a filmat-o pe mama lui în momentul conversației celor doi, iar pe fundal se mai aude o voce de femeie. Conform unor informații neconfirmate oficial, discuția ar fi avut loc în prezența poliției din Tadjikistan, care a și făcut înregistrarea video.