„32 de milioane de dolari pentru o operaţiune de propagandă de stânga”. Experții comentează de ce Trump a menționat că R. Moldova a irosit inutil banii prin USAID

Republica Moldova a fost menționată recent în discursul susținut de președintele SUA în fața Congresului American. Donald Trump a vorbit despre R. Moldova ca una dintre țările care „a risipit banii USAID”. Este vorba despre „32 de milioane de dolari pentru o operaţiune de propagandă de stânga”, a subliniat Trump fără a oferi alte detalii. Experți consultați de Ziarul de Gardă susțin că fondurile USAID au fost cheltuite pentru proiecte utile, iar cifrele enunțate de Trump par a fi întâmplătoare.
Primarul comunei Gangura din raionul Ialoveni, Marcel Bobeica, a trecut în revistă proiectele finanțate de USAID de-a lungul anilor, printre ele investițiile milioane în vinificație, în horticultură, în sectorul energetic și securitatea energetică, în sănătate, în comunități, prin proiecte de apeduct, drumuri, case de cultură, sanitație, școli, grădinițe, căi pietonale și parcuri, investiții în biblioteci și cultură, investiții în creșterea capacităților instituționale, în IT, în promovarea exportului și turismului etc.
„Trump pare să se răzbune pe Partidul Democrat”
Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, analistul politic Igor Boțan, a subliniat că, înainte de a cheltui bani în R. Moldova, USAID a elaborat strategii. „De obicei, strategiile sunt pentru 5 ani de zile și aceste strategii sunt consultate atât cu Guvernul, cât și cu eventuale organizații non-guvernamentale, ca să se înțeleagă care sunt prioritățile. De aceea, atunci când domnul Trump face declarații, sigur că trebuie să luăm în calcul circumstanțele exacte”, punctează expertul.
Igor Boțan susține că Domnul Trump pare să se răzbune pe Partidul Democrat, care „i-ar fi furat victoria” acum patru ani. Pe de altă parte, Trump nu spune nimic despre banii pe care i-a cheltuit USAID-ul în perioada primei sale cadențe.
„Dacă vorbim de modul în care se cheltuie banii USAID-ului, păi se cheltuie pe drumuri, pe susținerea business-ului mic și mijlociu. Știm cu toții că au fost proiecte de succes ale USAID în susținerea micilor vinării, eficienței energetice și multe alte domenii. Doar în Găgăuzia, în cadența Irinei Vlah, USAID a investit 600 de mii de dolari în Centrul pentru Tehnologii Informaționale Tekwill. Un anumit procent din acești bani sunt distribuite printre organizațiile neguvernamentale pentru promovarea valorilor, care se consideră a fi comune pentru Statele Unite și pentru țările în care vin astfel de ajutoare și acestea fac parte din așa numita putere suavă a Statelor Unite.
Toate aceste lucruri se întâmplă din 1961, pentru că Statele Unite au ajuns la concluzia că au nevoie și ele de un mecanism de soft power, așa cum Uniunea Svietică a avut prin Comintern, când toată lumea era împânzită de structurile comuniste, pentru apropierea revoluției mondiale. Era o competiție între două sisteme, iar USAID venea în țări în care era invitată această structură pentru a soluționa anumite probleme. USAID a activat atât în prima cadență a domnului Trump, cât și a altor președinți republicani, precum și în toate guvernările din R. Moldova. Dacă ne gândim la faptul că toate legislaturile din R. Moldova au fost pro-europene, inclusiv când la guvernare erau comuniștii, USAID a promovat valorile legate de integrarea europeană a R. Moldova. Dacă ar fi finanțat propaganda de stânga, după cum menționează Donald Trump, primele care ar trebui să se bucure ar fi partidele de stânga din R. Moldova, socialiștii, comuniștii. Mă miră că ei nu protestează la declarațiile domnului Trump”, a menționat directorul ADEPT.
„Republica Moldova este o victimă colaterală”
Expertul în politică externă Mihai Isac susține că Republica Moldova este o victimă colaterală a războiului declarațiilor politice dintre administrația republicană Trump și tabăra democrată.
„Din nefericire ne vom mai confrunta cu astfel de situații, pe fondul intensificării campaniei electorale aparent permanente din SUA. În 2026, peste Ocean vom avea alegeri pentru o treime din locurile din Senatul SUA și întreaga componență a Camerei Reprezentanților, iar Trump este decis să păstreze controlul republican al Legislativului American”, explică Isac.
Potrivit expertului, finanțarea oferită de partenerii americani a consolidat societatea civilă și mass-media din Republica Moldova, fiind crucială pentru democratizarea statului nostru.
„Prin astfel de programe, societatea civilă și mass-media a reușit să sprijine eforturile de europenizare a Republicii Moldova. Propaganda pro-rusă folosește orice pretext pentru a critica relațiile dintre Republica Moldova și statele occidentale, chiar dacă și factori politici pro-ruși de la Chișinău au profitat, sub diferite forme, de această asistență, lucru demonstrat de anchetele media. Media pro-rusă trece sub tăcere sprijinul imens oferit de Statele Unite, sprijin care a îmbunătățit condițiile în multe comunități, indiferent de origine etnică, convingeri politice ori religioase. Acest lucru face parte din armele războiului hibrid rus total declanșat de Kremlin împotriva populației Republicii Moldova. Din nefericire, pe fondul anului electoral 2025, declarațiile președintelui american Trump vor continua să fie folosite de forțele pro-ruse pentru a critica procesul de apropiere al Republicii Moldova de UE și SUA.”
„Discursul lui Trump depășește limitele derizoriului”
Pentru analistul politic Victor Ciobanu menționare R. Moldova în discursul lui Trump în fața Congresului „depășește limitele derizoriului”. „Trump jonglează foarte lejer cu cifrele. O săptămână în urmă la Musk erau 22 de milioane, acum sunt 32 de milioane. Ca să nu mai zic că pentru Statele Unite ale Americii 32 de milioane nu constituie o sumă care poate fi menționată într-o adresare către națiune. Este ridicol. Am văzut și glume pe rețelele sociale că așteptăm raparte de la Voronin, Dodon, dacă tot USAID a susținut propaganda de stânga. Înțelegem însă foarte bine că în Statele Unite tot ce nu este acum MAGA este de strângă”, spune Victor Ciobanu.
Analistul politic explică și care a fost rolul crucial al proiectelor USAID. „Pe lângă proiectele de infrastructură, USAID a finanțat toate proiectele de democratizare în Repubblica Moldova, inclusiv a susținut presa liberă, care nu poate exista fără finanțări într-o țară ca Repubblica Moldova. Noi avem o singură companie, Teleradio Moldova, care este finanțată de la buget și în rest ne amintim foarte bine timpurile când 8 din 10 butoane pe telecomandă erau ale lui Plahotniuc. USAID în fond a contribuit la formarea presei independente în Republica Moldova. Mă refer și la presă de investigație, și la tot felul de proiecte care au ținut nu de propaganda de stânga, ci invers, au ținut de contracararea propagandei rusești în cadrul războiului hibrid. Cifrele evocate de Trump apar întâmplător în discursurile sale. Echipa este una neprofesionistă. Respectiv, suma asta a putut să apară de unde vrei. Eu bănuiesc că vine totuși de pe filiera lui Musk, care menționase despre 22 de milioane. Cum s-a ajuns până la 32, deja nu mă apuc să comentez. Între timp ar putea să fie 132.”