Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Спектр: Fraude în prima zi…

Спектр: Fraude în prima zi de vot la alegerile din Rusia

Pe 8 septembrie, în Federația Rusă, a demarat scrutinul care va continua pe parcursul a trei zile, adică până luni, fiind aleși 21 de noi șefi de regiuni, deputați în 20 de parlamente regionale (inclusiv primarul Moscovei) și deputați ai consiliilor locale. Спектр constată că chiar din primele ore ale scrutinului au fost depuse mai multe sesizări pe margine mai multor încălcări.

Potrivit Comisiei Electorale de la Moscova, peste jumătate de milion de oameni au votat de la distanță în primele patru ore de scrutin.
Totodată, potrivit canalului „Atenție, știri”, locuitorii Moscovei se plâng de probleme cu votul electronic: serviciul nu oferă posibilitatea de a vota un candidat, mulți nu primesc mesaje SMS. Există probleme la terminalele electronice de vot ale secțiilor de votare.
În școlile din districtul Kuibyshev, regiunea Novosibirsk, părinților li s-au dat jetoane pe care li s-a cerut să scrie clasa elevului și „să le arunce în urna de vot”. Unul dintre deputați a explicat jurnaliștilor că jetoanele ar trebui date comisiilor. Școlilor „câștigătoare” la prezența la vot li s-au promis reparații sau echipamente suplimentare.


Un caz de luare de mită este raportat din Krasnoyarsk. Potrivit TVK, un locuitor din Sosnovoborsk a primit două oferte de la prieteni pentru a vota: o dată pentru 500, a doua oară pentru 1.000 de ruble.
Și în Yakutia, înainte de ziua votării, alegătorii au primit cupoane pentru o reducere de 15% la utilități, îndemnându-i să voteze candidații Rusiei Unite. Pentru a activa cuponul, trebuia să puneți o ștampilă pe el, la secțiile de votare. În plus, potrivit canalului VO!, acolo au fost împărțiți bani.
În timpul alegerilor deputaților din districtul Ongudai din Republica Altai, locuitorilor li s-a oferit câte o sticlă de vodcă și un pachet de țigări în schimbul votului pentru candidatul Rusiei Unite Serghei Cherepanov.

În Ekaterinburg, angajații sectorului public au fost obligați să prezinte un raport foto al votului „cu bifa necesară pe buletinul de vot”.
Părinții elevilor din regiunea Nijni Novgorod au fost forțați să raporteze despre vot, în plus, angajații din sectorul public au primit invitații la discuții de serviciu pentru a „arăta o poziție civică” și „a vota pentru un candidat demn pentru postul de guvernator”, fiind îndemnați să-și aducă și prietenii.
În regiunea Lipetsk, părinții au fost rugați să voteze înainte de ora 12.00, după care completează un fel de „formular de feedback” pentru a confirma participarea la alegeri. Dar, la o jumătate de oră după publicarea acestei informații de către membrii locali ai Partidului Comunist al Federației Ruse, formularul a fost șters.
La Ivanovo, angajații din sectorul public au fost obligați să vină în prima oră de vot, indiferent dacă erau în vacanță sau în concediu medical, altfel erau amenințați cu un apel „la covor”, la director.


În Ryazan, părinții copiilor de grădiniță au fost rugați să voteze pentru Rusia Unită, invocând faptul că copiii au primit cadouri de la un deputat al Rusiei Unite.

În Khakassia, deputatul Consiliului Suprem al Republicii, Oleg Ivanov, a cerut reținerea primarului din Abakan, acuzându-l de încălcări ale campaniei din partea primăriei: conform parlamentarului, bannere înfățișând candidați de deputați pe fațadele și gardurile municipalității instituțiile orașului nu au fost plătite din conturile lor electorale.

La Krasnoyarsk, pe străzile orașului a fost văzută o femeie care purta o pelerină cu simbolurile Rusia Unită.
În Krasnoyarsk, un ofițer de poliție a refuzat să accepte o declarație de falsificare după ce observatorii LDPR au surprins la o secție de votare o femeie care votase într-un alt loc decât cel autorizat. Activiștii au sunat la poliție, dar aceștia nu au ajuns într-o oră, iar departamentul a refuzat să accepte plângerea, motivând că erau ocupați.

În Pușkin, regiunea Moscova, poliția a dat afară un jurnalist din secție, hotărând că „a pus deja toate întrebările și ar putea pleca”. Acest lucru s-a întâmplat când jurnalista a făcut o remarcă către directorul școlii că se afla în sala de vot fără statut formal.
În plus, Rusia a organizat și alegeri în teritoriile ocupate ale Ucrainei – ceea ce reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva. Unul dintre cei care au venit la secția de votare a arătat un buletin de vot pe video, pe care a scris: „Noua Kakhovka este Ucraina”.

Sursa: Спектр